Tabăra Yuppi pentru Adolescenți cu Boli Oncologice 2015

Adaugat in April 15, 2015 | Vizualizari: 404
Nevoia/problema careia ii raspunde proiectul: Într-o familie iubitoare copilul este cea mai mare valoare. Dacă copilul suferă de o boală gravă, viaţa obişnuită a familiei se schimbă definitiv. Bucuriile simple zilnice dispar, valorile capătă o altă măsură. Stresul, frica, durerea devin centrul vieţii în familie. În această situaţie dezvoltarea psihică şi fizică a copilului se opreşte, prietenii săi nu sunt pregătiţi să-i ofere înţelegere sau să facă faţă situaţiei. Acceptanţa bolii, depăşirea ei este mult mai uşoară dacă există un mediu vesel, iubitor unde frământările legate de boală sunt discutate, experienţele sunt împărtăşite. O altă problemă identificată este că copiii trataţi cu cancer sunt izolaţi în spitale pentru săptămâni sau chiar luni, fără contact cu copiii sănătoşi, neavând posibilitatea de a merge la şcoală luni de zile. Excluziunea socială care urmează trauma psihologică este inevitabilă. Succesul lor în viață nu se compară cu succesele copiilor sănătoși, astfel percepția lor despre viața proprie este de multe ori negativă, lipsită de speranță, în special datorită faptului că nu pot înțelege ce se întâmplă cu propriul corp. Prin Tabăra Yuppi dorim să reintroducem în centrul atenţiei relaţiile interpersonale (copiii sunt împreună, se pot lega noi prietenii) şi să întărim încrederea lor în sine, forţa de a merge mai departe şi de a construi o altă viaţă cât mai normală şi completă în noile circumstanţe. În România se înregistrează aprox. 500 de cazuri noi de cancer la copii pe an, cu o rată de supravieţurie de aprox. 80% (Institutul Oncologic Bucureşti). Pentru aceşti 400 de copii anual (neţinând cont de copiii deja înregistraţi în anii anteriori) oferta în servicii de terapie complementară şi de recreere este foarte redusă. Tabăra Yuppi pentru copii cu cancer ar veni în întâmpinarea aceastei nevoi.
Beneficiarii și grupul-ținta? Beneficiari direcți: 48 adolescenți cu cancer (13-17 ani) de etnie română, maghiară și romă, din toată țara, recrutați prin intermediul medicilor curanți voluntari din județele: Cluj și Mureș; Beneficiari indirecți: aprox. 96 părinți, 10-15 cadre medicale la care pacienții se întorc mai cooperanți și mai stabili. Grupul țintă al proiectului este compus din 48 de copii trataţi cu cancer, cu vârsta cuprinsă între 13 și 17 ani, vorbitori de limba română şi maghiară (aprox. 50-50%), de etnie romă, maghiară şi română. Aproximativ o treime dintre acești copii (13) sunt cu dezvantaj multiplu pentru că provin din familii cu dificultăţi sociale şi financiare, sau din mediu rural.
Ideea proiectului și activitățile care vor fi derulate Taberele Yuppi oferă tinerilor bolnavi cronici posibilitatea redescoperirii și dezvoltării resurselor interioare și redobândirea încrederii în sine prin participarea cu succes la activităţi la care în mod normal nu au acces: echitație, tir cu arcul, cățărat, vâslit, muzică, teatru, fotografie și ateliere de creație, alături de alți copii care se confruntă cu aceeași condiție medicală. Locația pentru desfășurarea taberei este Complexul Turistic Andrei, aflat la marginea satului Șăulia, județul Mureș. Perioada de desfășurare este între 22 – 29 august 2015 Organizatori și coordonatori: 48 voluntari cu vârsta peste 20 de ani, formați conform metodologiei terapiei prin experiență / recreerii terapeutice, împărțiți în trei grupe: voluntari medicali, voluntari organizatori de activități indoor și outdoor, și voluntari însoțitori. Etapele proiectului: -recrutarea a 48 adolescenți diagnosticați cu cancer prin medicii curanți voluntari din județele: CJ, MS. -recrutarea, selecția și formarea a 48 de voluntari, dintre care 4 cadre medicale -dezvoltarea celor 8 activități bazate pe metoda terapiei prin experiență -derularea propriu-zisă a taberei -evaluarea taberei Program zilnic: -control medical – asigurat de echipa medicală de voluntari prezenți 24/7 – la nevoie -mese – cinci mese cu regim în funcție de preferințele și condiția medicală a copilului -activități pe timpul zilei – patru activități de câte o oră și 20 de minute alternativ indoor/outdoor pentru fiecare grupă a 8 copii: muzică, teatru, echitație, cățărat în grădina de corzi, tir cu arcul, fotografie, vâslit, atelier de creație -activități comune de seară – spectacole organizate de copii sub îndrumarea voluntarilor: cântat, dansat; programe distractive – jocuri realizate de voluntari pentru copii, o activitate în fiecare seară -activități libere – 3 ore/zi (fotbal, pictură, lectură, etc.) Exemplu – Ziua 1 – Grupa 1: Ora 7:00 – Deșteptarea Ora 7:30 – Control medical Ora 8:00 – Mic Dejun Ora 8:30 – Curățenie în camere Ora 9:00 – Adunare în curte a participanților Ora 9:10 – Activitate outdoor - Tir cu arcul Ora 10:30 – Gustare Ora 11:00 – Fotografie –pe teritoriul taberei Ora 12:20 – Control medical Ora 12:50 – Masa de prânz Ora 13:40 – Odihnă / Timp liber Ora 15:00 – Atelier de creație – spațiu umbrit amenajat pe teritoriul taberei Ora 16:20 – Gustare Ora 16:40 – Activitate outdoor – Echitație Ora 18:00 – Control medical Ora 18:30 – Masa de seară Ora 19:00 – Timp liber Ora 19:30 – Joc Sherlock Holmes Ora 21:00 – Control medical Ora 21:30 - Baie Ora 22:15 – Discuții de seară despre activitățile din ziua care a trecut Ora 23:00 – Stingerea Ora 24-07 – Gardă de noapte Ora 02:00 – Control medical
Bugetul necesar pentru implementarea proiectului Cheltuieli totale: 71.172 RON / 16.029 € Din care: -cazare 32.256 RON (7.265 €) -mese 32.256 RON (7.265 €) -materiale 2.220 RON (500 €) -echipament medical 4.440 (1.000 €)
Obiectul financiar de strângere de fonduri prin Swimathon 10.000 RON
Schimbările pe care le va produce proiectul - îmbunătăţirea imaginii de sine şi a încrederii de sine a 48 de copii cu vârsta cuprinsă între 13-17 ani diagnosticați cu cancer - creștea gradul de integrare și adaptare socială a 48 de tineri cu cancer - îmbunătăţirea calității vieții a 48 de tineri trataţi cu cancer. - 48 de adolescenți cu cancer beneficiază de experienţe terapeutice timp de 7 zile în mod gratuit - aprox. 96 de părinţi au 7 zile la dispoziţie pentru recreere, întărirea relaţiei de cuplu şi întărirea relaţiei cu copiii rămași acasă - 48 de voluntari adulți participă la derularea activităţilor din tabără, dintre care 4 cadre medicale (pediatru, oncolog, asistenți medicali) - timp de 7 zile se realizează mai mult de 60 de activităţi de terapie prin experienţe, în cadrul a 8 tipuri de activități bazate pe această metodologie (cățărat, tir cu arcul, vâslit, echitație, ateliere de creație, fotografie, muzică și teatru)