MAMI, TATI HAI SĂ NE JUCĂM ÎMPREUNĂ!

Adaugat in May 20, 2015 | Vizualizari: 565
Nevoia/problema careia ii raspunde proiectul: Impactul pe care jocul il are asupra dezvoltării copiilor este imens, insa cel mai mult conteaza, potrivit specialiștilor, faptul ca in aceasta activitate sunt implicati si parintii. Nu ne putem imagina copilăria fără visele şi jocurile sale, jocul având o pondere importantă în viaţa copilului. Viaţa de zi cu zi a celor mai mulţi dintre părinţi presupune multe ore petrecute la serviciu şi foarte puţine acasă. Iar acestea din urmă se împart adesea între treburile casnice, cumpărături, întâlnirile cu rudele sau prietenii. Timpul a devenit extrem de preţios şi, în acest context, apar firesc următoarele întrebări: Cât timp petrec cu copilul meu? Dar cu partenerul de cuplu? Cât timp îmi aloc mie însumi? Cum să facem ca acest timp să fie unul de calitate, care să ne hrănească emoţional, mental şi spiritual şi să ne ajute să ne dezvoltăm, să ne împlinim, să contruim şi să m enţinem relaţii armonioase? Numarul de ore in compania copilului are o mai mica importanta decat calitatea si capacitatea părintelui de a fi alături de nevoia de suport emotional atunci când copilul are nevoie. Acest timp petrecut cu copilul il putem numi “timp de calitate”.
Beneficiarii și grupul-ținta? Beneficiarii acestui proiect sunt 300 de copii preşcolari înscriși în Grădiniţa cu p.p.,,Academia piticilor” din Cluj Napoca și și părinții acestora.
Ideea proiectului și activitățile care vor fi derulate În ultimul timp, am constatat o creștere a interesului părinților de a petrece un timp de calitate cu copii lor. Mai mult, părinții își doresc ca joaca și timpul petrecut împreună să fie oportunități de învățare pentru copii și nu doar să le consume energia. În acest context, ne dorim să oferim posibilitatea părinților de a petrece timp de calitate cu copiii lor, în mediul din grădiniță, după orele de program, asigurându-le spațiul și dotarea acestuia cu materiale (piese Lego), măsuțe, scaune adecvate. Alături de părinții săi, copilul își dezvoltă, într-un climat de siguranță și acceptare, numerose abilități. Printre cele mai importante beneficii ale jocului cu piese lego se enumeră: stimularea imaginației, a creativității, creșterea concentrarii si stabilitatii atentiei, dezvoltarea cooperarii si colaborarii, dezvoltarea abilității de negociere de solutii. Deasemenea, favorizează interacțiunea cu parintele, explorarea rolurior sociale si a relatiilor din familie. Odată cu explozia tehnologică, avem din ce în ce mai multă nevoie de creativitate, într-o paletă semnificativă a vieții noastre. Cum putem insufla importanța dezvoltării creativității la copiii noștri, la părinții noștri, la prietenii noștri, la cei de lângă noi? Hrănindu-le spiritul ludic și creativ, înăscut prin joc. Astfel, cei mici își vor dezvolta numeroase abilități precum imaginația, curiozitatea și creativitatea. Prin prisma activităților de învățare prin joc, copiii testează idei, își exersează imaginația, explorează diferite posibilități și își rafinează instinctul creativ. Părinții vor parcurge un traseu educațional diversificat, alături de copii, învățând și dezvoltându-se împreună cu ei.
Bugetul necesar pentru implementarea proiectului Total 15.000 RON, din care: 9.000 RON - achizitii de jocuri LEGO, 1.000 RON - materiale tutoriale, 5.000 RON - mobilier special pentru clubul LEGO (masute si scaunele din plastic, cu spatii (buzunarase) de depozitare pentru piese.
Obiectul financiar de strângere de fonduri prin Swimathon Copiii care spun în cor: Mami, tati hai să ne jucăm împreună! au nevoie, pe lângă părinții lor iubitori de materiale pentru activitățile în comun. Acestea constau în numeroase piese lego și lego cu tematică pe care mânuțele de copii, conduse de imaginație și spontaneitate doresc să le cucerească, una câte una. Avem nevoie de sprijin pentru a construi prin joc o lume de vis.
Schimbările pe care le va produce proiectul Mami, tati hai să ne jucăm împreună! va avea un impact major asupra relației părinte-copil și va oferi răspuns la multe întrebări legate de comportamentul copilului. Ca specialiști, într-un cadru organizat și stimulativ, urmărim să se ajungă la dezvoltarea relației părinte-copil prin câteva strategii simple. Părintele, treptat, va reuși să intre in rolul de jucator si să își trateze copilul de la egal la egal. Aceasă abilitate îl va face să se bucure de copilul lui și să se bucure împreună cu acesta, într-o atmosferă destinsă, relaxată. Va învăța că poate să accepte greșeala sau eșecul alături de copilul său, oferindu-i propriul model și strategiile potrivite de reglare emoțională Nu uitati ca, dincolo de orice regula insa, un joc interactiv este cu adevarat reusit daca cei care il joaca se bucura de el si ii descopera impreuna farmecul. Și, până la urmă, ca părinte oare nu ne dorim un copil care să reușească în viață? De multe ori, viața ne oferă situații neprevazute care nu se pot rezolva prin ecuații matematice. Ce poate fi mai important în copilăria timpurie decât nevoia de siguranță emoțională, de acceptare necondiționată, de iubire pe care părinții o oferă copilului lor? Cu un astfel de rezervor emotional plin putem păși pe drumul vieții încrezători, puternici alături de ceilalți.
Contact: BAIESCU ANA-MARIA, fur_fur_ica@yahoo.com, 0740219402, academiapiticilorcluj.ro