Locuințe protejate pentru tineri – Serviciul Social Centrul Daniel

Adaugat in April 15, 2015 | Vizualizari: 474
Nevoia/problema careia ii raspunde proiectul: În județul Cluj în anul 2013 erau 377 de copii în servicii rezidențiale publice, respectiv 81 de copii aflate în servicii rezidențiale private. Numărul centrelor de plasament pentru tineri care depășesc vârsta de 18 ani scade anual și nu acoperă nevoile existente. Majoritatea tineriilor care provin din centrele de plasament sunt dependenți de instituționalizare, le este greu să ducă o viața independentă și să-și găsească un loc de muncă. Există un risc mare că acești tineri să ajungă să trăiască fără adăpost și surse de venit. Majoritatea tineriilor care provin din sistemul de stat ajung rezidenți la instituții de asistență socială. O parte dintre ei se implică în infracțiuni și devin dependenți de droguri și alcool. Acești tineri au nevoie de un mediu stabil, o rezidență permanentă și îndrumare continuă.
Beneficiarii și grupul-ținta? 16 de tineri cu vârsta cuprinsă între 18 şi 25 de ani care au crescut în diferite instituții de protecția copilului sau provin din familii dezorganizate și care au dorința și capacitatea să își schimbe condițiile de viața.
Ideea proiectului și activitățile care vor fi derulate Centrul Daniel oferă servicii sociale şi locuinţe protejate tinerilor cuprinse între vârsta de 18 și 25 ani provenind din centre de plasament sau familii dezorganizate. Scopul nostru este integrarea socio-profesională a beneficiarilor proveniţi din mai multe judeţe. Printr-un program de dezvoltare personală, tinerii dobândesc abilităţile unei vieţi independente şi ajung la autosusţinere, respective îşi îmbunătăţesc calitatea vieţii. După terminarea programului de 2-4 ani, tinerii sunt capabili să ducă o viaţă indepentă, să -şi găsească un loc de muncă şi să-l păstreze. Programul este bazat pe valori creștine, și are 4 etape: Rezidență, Tranzit 1, Tranzit 2 și After Care. În primele șase luni ale etapei de rezidență în Centrul Daniel simulăm un loc de muncă pentru tineri. Ei învață și desfășoară activitățile de întreținerea spațiului de locuit şi pregătirea hranei (curățenie, grădinărit, gătit, etc.) pentru care ei sunt pontați și plătiți cu o sumă simbolică în funcție de orele lucrate. Odată ce ei sunt pregătiți să facă față provocărilor unui loc de muncă, îi ajutăm să își găsească un serviciu. Păstrarea locului de muncă este o condiție pentru a putea rămâne în Centrul Daniel. Activitățile etapei de rezidență sunt coordinate și supervizate de către personalul Centrului Daniel. În funcție de nevoile individuale, după 1-2 ani de reședință, tinerii se mută în Tranzit 1, o locuință separată din curtea Centrului Daniel. Ei încă participă la activitățile casei dar trebuie să își cumpere alimentele și să-și pregătească mâncarea. În următoarea etapă, Tranzit 2, beneficiarii trăiesc independent în apartamentul organizației. Ei plătesc o chirie modică ceea ce le oferă un sprijin real și participă la activitățile din After Care. La întâlnirile organizate în cadrul After Care vin și tinerii care au terminat deja proiectul Centrului Daniel și care trăiesc independent. Majoritatea lor nu au o familie, rude, un număr mare de prieteni la care, în caz de nevoie, ar putea apela cu încredere. Astfel, Centrul Daniel își asumă responsabilitatea de a fii alături de foștii beneficiari și de a îi sprijini în continuare.
Bugetul necesar pentru implementarea proiectului 346.697 RON pe anul 2015
Obiectul financiar de strângere de fonduri prin Swimathon 10.000 RON
Schimbările pe care le va produce proiectul Serviciile sociale oferite tinerilor la Centrul Daniel le ajută să dobândească aptitudini necesare pentru o viață independentă și stabilă, să-și găsească un loc de muncă. În loc de dependența de instituții, infracțiuni, droguri și alcool, programul de la Centrul Daniel ajută beneficiarii să devină independenți și responsabili. Cu ajutorul programului tinerii invață treptat cum să-și asumă responsabilități, să-și dezvoltă abilități și competențe sociale, să-și formeză un grup de cunoștințe și prieteni, să redacteze un CV și cum să aplică la un loc de muncă. Tinerii nu numai devin capabili să se intrețină, dar pe măsura posibilităților lor, ajung să dea ajutor și la alți. Mulți dintre ei donează lunar o sumă simbolică și participă la un program de adopție a unui copil din Africa. Alții care au terminat programul de la Centrul Daniel revin ca voluntari în cadrul proiectului Shoebox desfășurat de Blythswood România.
Link proiect: http://www.blythswood.ro/ro/social/daniel
Contact: Asociatia de Caritate Blythswood Romania, nandor.pal@blythswood.org, 0735874746, http://www.blythswood.ro/ro