"Educație fără segregare. Înotăm pentru ROMEDIN"

Adaugat in June 7, 2015 | Vizualizari: 359
Nevoia/problema careia ii raspunde proiectul: Proiectul ROMEDIN (Servicii socio-educaționale pentru incluziunea romilor) susține și promovează educația pentru incluziune și dreptate socială: oferă servicii socio-educaționale pentru copii și familii din comunitățile marginalizate din zona Pata Rât a municipiului Cluj-Napoca și dezvoltă rețeaua clujeană a școlilor inclusive, în vederea susținerii desegregării socio-teritoriale a zonei. Proiectul este implementat între 15 septembrie 2014 și 14 martie 2016 în Cluj-Napoca de către Fundația pentru Deschidere și Reflecție Socială, în parteneriat cu Asociația Femeilor Împotriva Violenței – ARTEMIS, Fundația TRANZIT, Asociatia Comunitară a Romilor din COASTEI, Departamentul de Asistență Socială al Facultății de Sociologie și Asistență Socială din Universitatea Babeș-Bolyai, Inspectoratul Școlar Județean Cluj, și Primăria Municipiului Cluj-Napoca. Proiectul ROMEDIN contribuie la desegregarea socio-spațială a zonei Pata Rât din Cluj-Napoca prin mai multe inițiative de educație formală și non-formală. În acest cadru derulăm - printre alte activități pentru copiii școlarizați, legate de participarea școlară - programul After School / Școală după școală în șase unități de învățământ, respectiv Atelierul de educație vizuală și Atelierul de teatru comunitar, derulat la Casa Tranzit în Cluj-Napoca. Pentru susținerea acestor activități, avem nevoie să acoperim transportul a 80 de copii care copii fac naveta zilnic, de luni până vineri, din șase școli spre Pata Rât, după programul ROMEDIN After School (70 km/zi), respectiv pentru 35 de copii care fac naveta sâmbăta, de acasă la Casa Tranzit și înapoi, la atelierele educație vizuală și teatru comunitar (30 km/săptămână). Totalul kilometrilor de acoperit prin transport: 1,500 km / lună.
Beneficiarii și grupul-ținta? 300 de copii beneficiează de programul ROMEDIN Școală după Școală și de atelierele de educație non-formală - Atelierul de educație vizuală și Atelierul de teatru comunitar. Dintre aceștia, 115 copii care locuiesc în zona Pata Rât au nevoie de transport care să le permită participarea la aceste activități, derulate în cadrul programului.
Ideea proiectului și activitățile care vor fi derulate Proiectul ROMEDIN (Servicii socio-educaționale pentru incluziunea romilor) susține și promovează educația pentru incluziune și dreptate socială. În acest cadru, derulăm o serie de activități privind participarea școlară - programul ROMEDIN Școală după Școală și două ateliere de educație non-formală - Atelierul de educație vizuală și Atelierul de teatru comunitar.
Bugetul necesar pentru implementarea proiectului Pentru acoperirea costurilor zilnice de transport după programul ROMEDIN Școală după Școală, respectiv înainte și după atelierele de educație non-formală la care participă cei 115 copii beneficiari ai acestor activități, în intervalul 15 septembrie 2015 – 15 februarie 2016, bugetul necesar este de aproximativ 30,000 lei (aproximativ 6,000 lei/lună).
Obiectul financiar de strângere de fonduri prin Swimathon 12,000 lei
Schimbările pe care le va produce proiectul Susținând participarea copiilor din zona Pata Rât la o serie de activități de educație formală și non-formală, proiectul reduce efectele structurale ale marginalizării sociale asupra participării școlare. Totodată, vom contribui la producerea de schimbări instituționale durabile în domeniul educației școlare ca instrument al incluziunii sociale; prin programele de educație non-formală, vom articula mesaje sociale venite dinspre copiii şi adolescenții din Pata Rât – cu ajutorul mijloacelor creației artistice participative.
Link proiect: http://www.desire-ro.eu/?page_id=904
Contact: Fundația Desire pentru Deschidere și Reflecție Socială, desire_cluj@yahoo.com, +40740137561, http://www.desire-ro.eu/