Romania-Unesco pe 2 Roti

Adaugat in May 14, 2014 | Vizualizari: 579
Nevoia/problema careia ii raspunde proiectul: Dorim sa promovam in mod sustenabil potentialul turistic al comunitatilor ce gazduiesc obiective turistice incluse in patrimoniul Unesco. Vom pune accent pe bogatia traditiilor din aceste zone inca necontaminate de progresul tehnologic. In acest moment Romania are 7 situri inscrise pe lista patrimoniului Unesco, iar alte 14 zone de interes natural sau cultural sunt pe lista de asteptare. Aceste zone sunt cel mai bine descoperite si apreciate prin turismul de tip Slow Travel ce aduce beneficii comunitatilor rurale, fara a avea un impact negativ. Solutia noastra este una de natura sa asigure cresterea sustenibila a numarului de turisti fara a afecta patrimoniul Unesco.
Beneficiarii și grupul-ținta? Beneficiarii proiectului sunt in egala masura turistii si membrii comunitatilor locale. Turistii vor avea la dispozitie un ghid detaliat de trasee cicloturistice de diferite dificultati cu informatii practice pentru a putea planifica si organiza vizite cicloturistice rurale. Intentionam sa cream un impact sustenibil asupra comunitatilor prin promovarea afacerilor locale si crearea de oportunitati antreprenoriale pentru tinerii acestor comunitati.
Ideea proiectului și activitățile care vor fi derulate Proiectul ‘’Romania pe 2 Roti’’ are ca scop promovarea turistica sustenibila a patrimoniului UNESCO catre turistii romani si straini prin descoperirea si promovarea de itinerarii cicloturistice tematice cu ajutorul unui ghid cicloturistic si stimularea economiei locale. Pentru inceput proiectul se va concentra pe satele cu biserici fortificate din Transilvania, orasul Sighisoara si imprejurimile sale, deoarece dorim sa folosim notorietatea de care aceasta regiune se bucura. In viitor ne dorim sa acoperim si restul zonelor incluse pe lista UNESCO din tara. Aspectul pe care dorim sa il evidentiem in ghid si care este apreciat in unanimitate de straini, este autenticitatea locurilor si a localnicilor din zonele rurale ale Transilvaniei. Itinerariile propuse promoveaza comunitatile locale, iar prin natura sa cicloturismul ofera turistilor posibilitatea de a experimenta nemijlocit frumusetea si diversitatea naturii, traditiilor locale, oamenilor si culturii. Proiectul va avea si o latura educationala prin contactarea scolilor/liceelor din localitatile vizitate. Vom organiza vizite si explica proiectul pe care il desfasuram, urmarind sa insuflam spirit antreprenorial acestora si sa ii ajutam sa constintizeze beneficiile acestui tip de turism si oportunitatile care se nasc odata cu acesta. Obiective specifice: -construirea unui turism de tip slow travel prin identificare si prezentarea traseelor cicloturistice din zona obiectivelor Unesco intr-un format interactiv - stimularea interesului public local si international prin diseminarea informatiilor acumulate catre turistii romani si straini interesati de catre acest tip de turism - promovarea tarii noastre ca o destinatie sigura pentru cicloturisti - promovarea structurilor de cazare si masa ce sunt in concordanta cu principiile turismului sustenibil - dezvoltarea economica pe termen lung a comunitatilor locale si sprijinirea activitatilor traditionale prin promovarea acestora - dezvoltarea interesului fata de oportunitatile oferite de acest tip de turism prin organizarea de vizite in scoli si licee Activitatile desfasurate pentru realizarea acestui proiect sunt: Crearea unui ghid cicloturistic in romana, engleza si italiana - Organizarea si efectuarea a 4 deplasari de cate 2 saptamani cu scopul parcurgerii traseelor si adunarii de informatii: - Acumulare informatii despre: variante trasee, coordinate GPS etc. Promovarea descoperirii Romaniei folosind ca mijloc de deplasare bicicleta - crearea unui website dedicat proiectului ce va contine jurnale de calatorie in limba romana si engleza - crearea de fotografii si video-uri pentru a avea un suport interactiv si vizual pentru a sustine potentialul turistic - informatii despre festivaluri si sarbatori traditionale - oferirea posibilitatii de download contra cost a acestor ghiduri - participarea la evenimente, targuri, competitii de profil in tara si in strainatate Vizite educative in scoli si licee: - contactarea acestora si organizarea de vizite cu scopul de a prezenta proiectul - promovarea turismului pe bicicleta - Prezentarea de video-uri si imagini cu scopul evidentierii potentialului zonei lor si cum poate fi acesta fructificat Sprijin acordat comunitatilor locale: - organizari de vizite in comunitatile locale cu scopul promovarii micilor mestesugari, a posibilitatilor de agreement, a afacerilor locale - crearea unei sectiuni pe website ce va contine informatii detaliate despre afacerile locale
Bugetul necesar pentru implementarea proiectului Bugetul pentru prima etapa a proiectului ce vizeaza zona obiectivelor UNESCO din Transilvania se ridica la aprox.15.000 euro si include: - cheltuieli cu crearea efectiva a ghidului: grafica, layout - Diseminarea informatii: organizare evenimente de promovare, creare website, identitate vizuala, realizare filme HD de promovare, promovare online - participare la targuri de profil pentru a promova obiectivele UNESCO - cheltuili de implementare: transport, cazare, masa - echipament: multimedia, bicicleta
Obiectul financiar de strângere de fonduri prin Swimathon Obiectivul de strangere de fonduri prin Swimathon este de 70.000 lei
Schimbările pe care le va produce proiectul Scopul acestui proiect este de a oferi patrimoniului tarii noastre o vizibilitate atat la nivel national cat si international, dar mai ales de a da posibilitatea comunitatilor locale sa beneficieze de pe urma acestui tip de turism sustenibil. Site-ul creat ce va contine jurnalele de calatorie, imbogatite cu fotografii de pe traseele parcurse, cu filmele de promovare care sa surprinda ineditul locurilor parcurse si cu ghidurile turistice cu informatii concrete si utile, va reprezenta si va oferi in permanenta o sursa de informatii relevante, care sa incline decizia turistilor straini in favoarea alegerii unui itinerar cicloturistic in Romania. Ne dorim ca acest website sa devina un punct de referinta pentru toti turistii interesati de cicloturism in Romania. Ghidurile, jurnalele de calatorie, video-urile vor ramane la dispozitia acestora, ceea ce va determina diseminarea organica a acestor informatii in timp. Acest ghid va fi primul din ceea ce ne dorim sa devina o serie de ghiduri dedicate tuturor obiectivelor Unesco din tara. Elevii din scolile unde vom prezenta proiectul vor fi expusi acestui tip de turism cu scopul de a ii stimula sa constientizeze importanta si necesitatea dezvoltarii de activitati locale pentru turisti.
Contact: Ana Maria Vlad, romania2roti@gmail.com, 0741046303,