O masa calda

Adaugat in July 3, 2014 | Vizualizari: 728
Nevoia/problema careia ii raspunde proiectul: Programul "O masa calda" are ca obiectiv principal incurajarea voluntariatului pentru actiuni care raspund nevoilor de baza ale comunitatii. Prin acest proiect, grupul de initiativa vine in ajutorul unor centre si insitutii care acorda ajutor persoanelor fara venit sau cu venit scazut si isi propune sa puna la dispozitie saptamanal aproximativ 200 de portii alimentare. Este un Grup de Actiune Sociala.
Beneficiarii și grupul-ținta? In Cluj 150 de persoane sunt beneficiarii proiectului ‘O masa calda’ si acestia au fost identificati cu ajutorul autoritatilor (Primarie, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului), bisericilor si organizatiilor cu scop caritabil. Exista trei categorii: beneficiari din centrele de zi (Asociatia Familia Regasita, Centrul de Zi al UCR din Cluj, Centrul Caritatea); adultii si copiii din Centrul Social de Urgenta; persoanele care vin in Piata Muzeului si 50 persoane din Bacau
Ideea proiectului și activitățile care vor fi derulate Proiectul o masa calda raspunde unei nevoi de baza, de a avea acces la o masa calda. Proiectul a inceput in data de 1 iunie 2013, prin pregatirea la Cantina Primariei din Cluj a 50 de portii de mancare calda. Aceasta activitate a fost continuata saptamanal, in fiecare zi de joi, intre orele 14 si 16. Portiile sunt distribuite langa cantina. Treptat, numarul portiilor a crescut la 70. Din august 2013, grupul de initiativa "O masa calda" colaboreaza cu Centrul Social de Urgenta din Cluj. Din ianuarie 2014, cu acordul Centrului, voluntarii pregatesc in bucataria acestuia, in fiecare joi, intre orele 16 si 18, aproximativ 30 de portii. Din septembrie 2013, 10 portii de la Cantina sunt livrate copiilor de la Centrul de Zi al UCR din Cluj. Din martie 2014, o echipa de voluntari gateste impreuna cu copiii, in bucataria Centrului, aproximativ 20 de portii. Din februarie 2014, s-a inceput colaborarea cu centrul de zi al Asociatiei Familia Regasita din Cluj, unde sunt livrate 16 portii dintre cele pregatite la Cantina. De asemenea, sunt livrate cate 6 portii la Central Caritatea. Tot in februarie 2014, un grup de 5 persoane din Bacau a replicat programul "O masa calda". Grupul pregateste 30 de portii in fiecare sambata in apartamentul unui membru si le distribuie in special in Tabara de Sinistrati. Aprovizionarea cu ingrediente se face de catre fiecare echipa de voluntari in ziua pregatirii mancarii. In fiecare saptamana, in fiecare bucatarie, se pregateste fel diferit de mancare.De fiecare data, portiile pregatite contin carbohidrati (orez, paste, cartofi sau paine), carne (de regula pui) si legume. O portie are aproximativ 300 de grame. Bugetul necesar pregatirii celor 150 de portii saptamanale este intocmit prin donatii individuale. Pe viitor, prin acest proiect se urmareste continuarea pregatirii si distribuirii celor 150 de portii saptamanale pe o perioada de 15 luni. De asemenea, consideram necesara sustinerea financiara a echipei de voluntari din Bacau
Bugetul necesar pentru implementarea proiectului Pregatirea celor 150 portii saptamanale necesita un buget de 500 RON (bugetul total: 30.000 lei pentru 15 luni). Bugetul este impartit dupa cum urmeaza: - 170 de lei (70 de portii) la Cantina Primariei - 110 de lei (30 de portii) la Bacau - 110 de lei (30 de portii) la Centrul Social de Urgenta - 110 de lei (20 de portii) la centrul de zi al UCR. Fiecare echipa responsabila de aceste bucatarii gestioneaza acest buget saptamal (cu o marja de +/- 20%). Din aceasta suma trebuie acoperite ingredientele si caserolele pentru servit. Pentru aprovizionare, ne folosim de cate ori exista posibilitatea de promotiile din marile magazine, de produsele in marca proprie si de producatori locali.
Obiectul financiar de strângere de fonduri prin Swimathon Programul "O masa calda" are ca obiectiv principal distribuirea si redistribuirea produselor alimentare persoanelor in nevoie si ca obiectiv secundar incurajarea voluntariatului pentru actiuni care raspund nevoilor de baza a comunitatii. Obiectivul de strangere de fonduri prin Swimathon este de a asigura un numar de 90 de portii saptamanale timp de un an si de a creste numarul beneficiarilor proiectului prin redistribuirea produselor de la firmele sponsor. Acest program se desfasoara exclusiv pe baza de voluntariat si parteneriat in comunitate. Este un exemplu de gestionare eficienta a resurselor umane si financiare. Alte obiective ale proiectului sunt urmatoarele: 1. Acordarea a cate 90 de portii saptamanal pe o perioada de 15 luni, buget de 2. Sprijinirea colaborarii intre sectorul public, privat si tertiar pentru solutionarea unor nevoi de baza in societate. 3. Promovarea voluntariatului care implica colaborarea intre mai multe categorii de varsta (tineri, adulti, pensionari). 4. Multiplicarea proiectului in alte locatii inafara de Cluj-Napoca. 5. Cresterea gradului de implicare civica
Schimbările pe care le va produce proiectul Proiectul cauta sa realizeze la nivelul intregii comunitati clujene redistributia alimentelor ramase in cadrul restaurantelor si a supermarketurilor catre persoanele cu venituri scazute. Daca conform legislatiei persoanele aflate sub limita saraciei au un venit de 125 RON, proiectul cauta sa aiba un impact si asupra persoanelor ce depasesc venitul de 125 RON lunar si continua sa se afla intr-o situatie de saracie precara.
Link proiect: https://www.facebook.com/omasacalda
Contact: Cosmina Paul, cosminapaul@gmail.com, 0745 66 57 88,