O comunitate interconectată prin asociativitate, filantropie și voluntariat!

Adaugat in June 4, 2014 | Vizualizari: 474
Nevoia/problema careia ii raspunde proiectul: Cluj-Napoca este un oraș multifațetat care ar putea fi văzut și descries în mai multe moduri fiind aproape ca o pată de cerneală. Orașul este unul cosmopolit și multicultural însuflețit de cei peste o sută de mii de studenți, veniți de prin toate colțurile țării, ba chiar și din străinătate. Cea mai mare provocare pentru Fundația Comunitară Cluj este impunerea în comunitate a unui nou tip de actor asociativ, lucru care necesită informare, câștigarea încrederii, schimbarea unor norme și valori.
Beneficiarii și grupul-ținta? Beneficiarul direct este comunitatea noastră, noi, oamenii care zilnic ne confruntăm cu probleme și nu știm cui să ne adresăm. Organizațiile non-profit care vor beneficia de consultanță și training pentru dezvoltarea capacității lor organizaționale; Companiile locale și business-urile internaționale vor avea un partener de dialog în cadrul căruia să își poată externaliza serviciul de CSR; Autoritățile locale și regionale publice vor avea un partener strategic în comunitate.
Ideea proiectului și activitățile care vor fi derulate Viziunea oraşului Cluj-Napoca face referire la oraş ca la un “spaţiu al realizării individuale şi colective, cu cetăţeni activi, un mediu economic creativ, complex, dinamic şi competitiv, capabil să utilizeze resursele într-un mod integrat şi să ofere o dezvoltare sustenabilă a comunităţii”. De asemenea, ca o “reţea de comunităţi interconectate, un laborator al creativităţii sociale, un oraş cu spirit tânăr, în egală măsură prietenos şi responsabil”. Un sector asociativ, filantropic şi de voluntariat dezvoltat susţine această viziune a unor realizări colective, bazate pe creativitatea, expertiza, responsabilitatea şi generozitatea cetăţenilor Clujului care sunt gata să contribuie, în mod liber consimţit, la dezvoltarea comunităţii, cât şi a domeniilor cheie ce ţin de educaţie, cultură, mediu, sprijin pentru grupuri vulnerabile, democraţie locală etc. Fundația Comunitară Cluj vine în întâmpinarea acestei viziuni și crează oportunități și dezvoltă infrastructura necesară pentru ca orice persoană care dorește să se implice să găsească modalitatea potrivită pentru a face acest lucru. Implicarea devine astfel accesibilă, ușoară, stimulantă, în acord cu motivațiile personale diverse; oamenii se bucură de o experiență pozitivă atunci când se implică. Fundația Comunitară Cluj pune accent pe evaluarea și cunoașterea nevoilor comunității, pe impactul intervențiilor în comunitate, pe dezvoltarea de parteneriate locale și identificarea ariilor strategice în care investește; Își lărgește și consolidează baza de donatori – corporați și individuali, cu focus pe donatori individuali – astfel încât dorințele și inițiativele private să fie reflectate în comunitatea locală și să își asigure durabilitatea; Construiește oportunități de implicare credibile și accesibile, ușor de utilizat (platforme, mecanisme, servicii suport); respectiv, susține inițiativele locale (cu contribuții financiare, expertiză, conexiuni); Oferă servicii și gestionează procese integrate de dezvoltare de fonduri, atragere de fonduri, management al donatorilor – corporați, individuali, cercuri/comunități de donatori, consultanță personalizată, etc.; Pentru a putea susține ariile menționate mai sus, pune accent pe dezvoltarea capacității: dezvoltare Board, dezvoltare staff și colaboratori – voluntari profesioniști; proceduri/sisteme de management intern.
Bugetul necesar pentru implementarea proiectului 55.000 lei
Obiectul financiar de strângere de fonduri prin Swimathon 15.000 lei
Schimbările pe care le va produce proiectul Proiectul va întări capacitatea Fundației Comunitare Cluj și odată cu ea, cooperarea la nivelul sectorului nonprofit din Cluj, dar și stimularea mediului business de a investi mai mult în acest sector și parteneriatul nonprofit - public privind furnizarea sau suplinirea unor servicii pe care autoritățile locale nu le furnizează. Prin intermediul acestui proiect ne propunem să aducem împreună comunitatea pentru a vedea care sunt domeniile emergente de intervenție și să dăm o voce acestui sector.
Link proiect: http://fundatiacomunitaracluj.ro/
Contact: Fundația Comunitară Cluj, office@fundatiacomunitaracluj.ro, 0264.434.618 / 0264.434.619 / 0728.065.912, http://fundatiacomunitaracluj.ro/