Centrul Daniel - Locuinţe Protejate Pentru Tineri

Adaugat in May 15, 2014 | Vizualizari: 587
Nevoia/problema careia ii raspunde proiectul: În judeţul Cluj sunt aproximativ 450 de copii în centre de plasament şi doar 35 de locuri tip centru rezidenţial pentru tinerii care depăşesc vârsta de 18 ani, ceea ce nu acoperă nevoile existente. Majoritatea acestor tineri sunt dependenţi de instituţionalizare, fără aptitudini pentru viaţă independentă şi capacitatea de a găsi loc de muncă. Riscul pentru aceşti tineri de a ajunge să trăiască fără adăpost şi surse de venit este foarte mare. Conform statisticilor, doar 17% din aceşti tineri sunt capabili să se integreze în societate, majoritatea lor devin rezidenţii unor alt fel de instituţii de asistenţă socială. Alţii se implică în infracţiuni.
Beneficiarii și grupul-ținta? 25 de tineri care au cescut în diferite instituţii de protecţia copilului şi care au dorinţa şi capacitatea să îşi schimbe condiţiile de viaţă.
Ideea proiectului și activitățile care vor fi derulate Dorim să susţinem efortul tinerilor care şi-au petrecut viaţa în diferite instituţii de protecţia copilului şi să îi sprijinim în procesul lor de a deveni independenţi. Centrul Daniel oferă un program de 2-4 ani de dezvoltare personală şi bazat pe educaţie prin muncă practică. Astfel, tinerii ajung să fie reponsabilizaţi treptat şi se obişnuiesc cu independenţă. Programul are mai multe etape: Rezidenţă, Tranzit 1, Tranzit 2 şi After Care. În primele şase luni ale etapei de rezidenţă în Centrul Daniel simulăm un loc de muncă pentru tineri. Ei învaţă şi desfăşoară activităţile de întreţinerea spaţiului de locuit şi pregătirea hranei (curăţenie, grădinărit, gătit, etc.) pentru care ei sunt pontaţi şi plătiţi cu o sumă simbolică în funcţie de orele lucrate. Odată ce ei sunt pregătiţi să facă faţă provocărilor unui loc de muncă, îi ajutăm să îşi găsească un serviciu. Păstrarea locului de muncă este o condiţie penru a putea rămâne în Centrul Daniel. Activităţile etapei de rezidenţă sunt coordinate şi supervizate de către personalul Centrului Daniel. În funcţie de nevoile individuale, după 1-2 ani de reşedinţă, tinerii se mută în Tranzit 1, o locuinţă separată din curtea Centrului Daniel. Ei încă partipă la activităţile casei dar trebuie să îşi cumpere alimentele şi să-şi pregătească mâncarea. În următoarea etapă, Tranzit 2, beneficiarii trăiesc independent în apartamentul organizaţiei. Ei plătesc o chirie modică ceea ce le oferă un sprijin real şi participă la activităţile din After Care. La întâlnirile organizate în cadrul After Care vin şi tinerii care au terminat deja proiectul Centrului Daniel şi care trăiesc independent. Majoritatea lor nu au o familie, rude, un număr mare de prieteni la care, în caz de nevoie, ar putea apela cu încredere. Astfel, Centrul Daniel îşi asumă responsabilitatea de a fii alături de foştii beneficiari şi de a îi sprijini în continuare.
Bugetul necesar pentru implementarea proiectului 354000 RON pentru un an.
Obiectul financiar de strângere de fonduri prin Swimathon min. 10000 RON.
Schimbările pe care le va produce proiectul Centrul Daniel oferă tinerilor care doresc să ajungă la autosusţinere o alternativă. În loc de dependenţa de instituţii sau infracţiuni, cu ajutorul programului bazat pe valori creştine, beneficiarii devin independenţi. Ei învaţă treptat să-şi asume responsabilităţi, îşi dezvoltă abilităţile sociale şi îşi formează un grup de cunoştinţe şi prieteni. Ei nu numai că devin capabili să se întreţină, dar pe măsura posibilităţilor lor, ei ajută pe alţii. Mai mulţi dintre ei donează lunar o sumă mai mică şi astfel participă la un program de adopţie a unui copil din Africa. Alţii fac voluntariat în cadrul proiectului Shoebox desfăşurat de Asociaţia Blythswood.
Link proiect: http://www.blythswood.ro/ro/social/daniel
Contact: Asociatia Societatea de Caritate Blythswood, reka.mathe@blythswood.org, 0733334985, www.blythswood.ro