Intervenții asistate de animale pentru copiii de la centrul de zi Caritas 2

Adaugat in June 17, 2014 | Vizualizari: 454
Nevoia/problema careia ii raspunde proiectul: Din toamna anului 2013, Asociația Dog Assist oferă voluntar intervenții asistate de animale beneficiarilor Asociației Caritas Eparhial Greco-Catolic Cluj, Departamentul de Asistență și Consiliere pentru Persoane cu Handicap, asociație ce urmărește îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu dizabilități și a membrilor familiilor acestora. În prezent, 14 copii ce frecventează centrul de zi al Asociatiei Caritas beneficiază regulat de intervenții asistate de animale. Ne dorim să continuăm activitatea în cadrul acestui centru și să reușim să oferim aceste servicii tuturor beneficiarilor centrului, prin includerea a încă 6 copii.
Beneficiarii și grupul-ținta? Proiectul se adresează beneficiarilor centrului de zi Caritas, 20 de copii cu vârste cuprinse între 6 și 19 ani, copii cu diferite dizabilități fizice și psihice, precum sindromul Down, tulburări din spectrul autist, tetrapareză, retard neuromotor, retard mental, epilepsie, ambiopatie și altele, tulburări ce afectează calitatea vieții copiilor și gradul de incluziune în societate.
Ideea proiectului și activitățile care vor fi derulate Asociația Dog Assist își propune implementarea unui program de recuperare pentru cei 20 de copii ce frecventează centrul de zi Caritas, program ce va fi derulat prin echipele de terapie asistată de animale ale Asociației Dog Assist (atestate sau aflate în formare în vederea atestării). Dorim să continuăm să oferim intervenții asistate de animale celor 14 beneficiari actuali, împărțiți în două grupe, dar să implementăm acest program și pentru o a treia grupă, formată din 6 copii. Pentru a ne calibra și mai bine serviciile pe nevoile beneficiarilor, vom derula o activitate de evaluare psihologică individuală a beneficiarilor. Copiii vor beneficia astfel regulat de ședințe de intervenții asistate de animale timp de 6 luni, conform protocolului de intervenție întocmit în urma evaluării psihologice. Suntem motivați în activitatea noastă de progresele pe care atât noi, cât și părinții actualilor beneficiari le observă la copiii lor, astfel că obiectivul nostru este să consolidăm aceste progrese și să ne ajutăm beneficiarii să evolueze. Și tu ne poți sprijini în a aduce intervențiile asistate mai aproape de beneficiarii care ne așteaptă cu zâmbetul pe buze la fiecare ședință!
Bugetul necesar pentru implementarea proiectului 10.000 lei, bani ce vor fi folosiți pentru achiziționarea unei baterii de teste necesare evaluării complexe a beneficiarilor, achiziționarea de materiale necesare ședințelor de terapie atât pentru terapeuți (jucării educative, cărți etc), cât și pentru câinele de terapie (ham, jucării cu aplicabilitate în ședința de terapie), decontarea costurilor de transport aferente echipei ce implementează programul de intervenții asistate de animale și alte costuri relevante activităților desfășurate în cadrul colaborării cu Asociația Caritas, care până în prezent au fost acoperite de către membrii Asociației Dog Assist.
Obiectul financiar de strângere de fonduri prin Swimathon 10.000 lei
Schimbările pe care le va produce proiectul Deși în străinătate intervențiile asistate de animale sunt practici frecvent utilizate, în România este un domeniu aflat la început. Beneficiile acestora însă, alături de modalitățile prin care pot fi adaptate și integrate în diferite tipuri de terapii tradiționale și aplicabilitatea lor la diferite tulburări și categorii de beneficiari sunt susținute prin dovezi științifice în literatura de specialitate. Astfel, ne propunem prin programul de intervenții asistate de animale să ne ajutăm beneficiarii să se dezvolte și să se adapteze, prin derularea de activități ce vizează dezvoltarea și îmbunătățirea comunicării, vorbirii și a limbajului funcțional, dar și a abilităților de socializare și cooperare, îmbunătățirea memoriei de scurtă și lungă durată și a atenției și dezvoltarea și îmbunătățirea abilităților emoționale. De asemenea, dorim să le dezvoltăm motricitatea fină și grosieră, funcționalitatea membrelor afectate și, mai ales, să contribuim la creșterea gradului de independență.
Contact: Asociația Dog Assist, dogassisttaa@gmail.com, 0741339944, www.dogassist.ro