facebook twitter youtube       Centralizator       Contact
 
 

Dar din dar se face VIATA

Adaugat in June 13, 2013 | Vizualizari: 696
Nevoia/problema careia ii raspunde proiectul: In Romania 1 copil diagnosticat cu cancer din 2 moare. In Europa 80% traiesc. Sustinerea sectorului oncologic in Romania este asadar o necesitate. 70-80% din pacientii bolnavi de cancer au nevoie pe parcurusl tratamentului, pe langa chimioterapie si chirurgie si de radioterapie. Doar 27% pot face radioterapie in tara din cauza lipsei aparaturii. In 2012 am demarat proiectul Dar din dar se face VIATA prin care ne propunem sa dotam cu aparate de radioterapie Institutul Oncologic Cluj, pentru ca acolo sunt medici dedicati, care fac minuni, uneori cu mainile goale, pentru pacientii lor.
Beneficiarii și grupul-ținta? 60.000-70.000 de români sunt diagnosticati cu cancer, în fiecare an, iar valorile sunt în crestere de la an la an (Centrul de Statistica al MS). 70-80% dintre bolnavii de cancer au nevoie cel putin o data, pe perioada tratamentului, de radioterapie. Doar 27% dintre pacientii bolnavi de cancer si care au nevoie de radioterapie pot beneficia in Romania de acest tratament (Raportul Comisiei de oncologie a MS, 2007) In plus, datorita aparaturii invechite, copiii sub 12 ani nu pot face radioterapie.
Ideea proiectului și activitățile care vor fi derulate Proiectul a luat nastere dintr-o necesitate. Fara radioterapie tratamentul bolnavului de cancer este incomplet si implicit conduce la o rata scazuta de supravietuire in Romania fata de tarile europene. In regim de voluntariat, in Salveaza Vieti, in 2010, am strans peste 1.100.000 euro in cadrul proiectului “Primul centru de excelenta in tratarea cancerului la copii”/ campania “Nu ma ignora”. Ce am realizat: 1. un laborator de citogenetica moleculara si consumabile pentru 1 an 2. construit si dotat 2 camere sterile 3. Am construit o banca de celule pentru recoltarea celulelor stem de la donator 4. Am construit un compartiment de terapie intensiva pentru ca in centru acest compartiment era ca si inexistent. In 2011 am continuat strangerea de fonduri pentru “Centre standardizate de tratament”/ campania “Cifrele inseamna viata”, cu scopul de a reduce numarul infectiilor ce apar in timpul tratamentului cu citostatice la bolnavii cu cancer din cauza conditiilor precare din spitale. Se stie ca infectiile pe un fond de imunitate scazut provoaca deces. Cu 800.000 euro am construit si dotat: Institutul Clinic Fundeni Bucuresti (ICF) si Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti (SUUB) cu camere sterile. La ICF am modernizat centrul existent de 7 camere sterile schimband central de filtrare a aerului si am marit cu 4 camere sterile compartimentul de transplant cellule stem, adulti. Am creat un Compartiment NOU de 6 camere sterile pentru copii. La SUUB am construit si dotat un Compartiment NOU de 5 camere sterile necesar tratamentului adultului bolnav de cancer. Dupa diagnosticare precisa, chimioterapie in camere sterile este necesara radioterapia facuta la timp si cu aparatura performanta. Institutul Oncologic prof Ion Chiricuta din Cluj este spitalul despre care pacientii vorbesc la modul superlativ, care beneficiaza de specialisti extraordinari. Sprijinul ONG urilor este indreptat catre acest spital datorita faptului ca acolo pacientii vin din toate colturile tarii, avand un statut de spital cu adresabilitate nationala. Proiectul este sustinut de PRO TV. Alti parteneri ai proiectului: Realitatea TV, Digi TV, Fundatia Vodafone, avocatnet.ro, agentia de PR Free Communication, agentia de creatie Funny, Softhost. Intrucat investitia va fi in Cluj, ne propunem o sustinere a acestui proiect de catre media locala (TV, radio, presa scrisa, online). Sofia poate fi un bun motor al sustinerii acestei cauze, un exemplu demn de urmat de catre tinerii din Romania.
Bugetul necesar pentru implementarea proiectului Acest proiect se va derula pe o perioada mai lunga de timp, pana la strangerea fondurilor necesare. Estimam cheltuieli administrative de maxim 10% din valoarea totala a proiectului.
Obiectul financiar de strângere de fonduri prin Swimathon In afara obiectivului financiar, ne propunem o cunoastere, cu acest prilej, a proiectului, de catre oamenii de afaceri din Cluj, o constientizare a problemei grave cu care se confrunta bolnavul de cancer din Romania. Financiar, ne propunem ca prin Swimaton sa strangem 10.000 euro.
Schimbările pe care le va produce proiectul Acest proiect, cand va fi implementat, va conduce la cresterea ratei de supravietuire a bolnavului de cancer din Romania. In prezent, un copil din doi diagnosticat cu cancer, in Romania, moare. In timp ce in Europa 80% traiesc. Acest fapt are mai multe cauze. O parte dintre aceste cauze am incercat sa le rezolvam prin proiectele noastre de strangere de fonduri si de lobby pe langa autoritati. Lipsurile insa in sistemul medical sunt enorme si din cauza faptului ca doar 3% din PIB este alocat domeniului sanatatii, in timp ce in celelalte tari europene acest procent depaseste 7%. Lipsa fondurilor condamna bolnavul de cancer din Romania la moarte. In acelasi timp banii statului, deci ai contribuabilului, sunt cheltuiti ineficient, pe tratamente incomplete, care nu vindeca ci doar amelioreaza pe termen scurt, cu efecte dezastruoase pe termen lung.
Link proiect: http://www.daruiesteviata.ro/proiectele-noastre/in-derulare/dar-din-dar-se-face-viata
Contact: Asociatia Daruieste Viata, carmen@daruiesteviata.ro, 0724047395, www.daruiesteviata.ro