Clubul de Educatie pentru Pace

Adaugat in May 21, 2013 | Vizualizari: 729
Nevoia/problema careia ii raspunde proiectul: Una dintre problemele intens dezbătute în ultimii 10 ani este violența din școlile românești, unde principalele problemele sunt: o permanentă tensiune între elevi, elevi și profesori,părinți și profesori, acuzații, jigniri, discutarea expunerii copiilor la filme sau jocuri video violente, desenzibilizarea progresivă a acestora la violență, lipsa unor modele nonviolente de rezolvare a conflictelor și lipsa unor metode și instrumente care să-i ajute pe profesori la depășirea acestei situații.
Beneficiarii și grupul-ținta? Grupul țintă este format din 50 de copii-elevi ai Școlii Nicolae Iorga care urmează să frecventeze timp de 2 ani Clubul de Educatie pentru Pace care își va începe activitatea din iunie ca școală de vară.Proiectul se adresează pe langă cei 50 de copii,cadrelor didactice ale școlii și părinților elevilor.
Ideea proiectului și activitățile care vor fi derulate Unul dintre aspectele extrem de importante pentru Clubul de Educație pentru Pace este ca acesta să fie localizat chiar în incinta școlii, deoarece în felul acesta contactul cu școala este foarte strâns, personalul din Club putând să intervină imediat și eficient în medierea conflictelor și să discute în timp util cu cadrele didactice despre problemele pe care copiii le crează. Fiind în școala copiilor le este ușor să vină la club pentru a primi ajutor. Obiectivele Clubului de Educație pentru Pace sunt:reducerea nivelului de violență în școală, îmbunatățirea performanțelor școlare, oferirea profesorilor a unor instrumente pentru gestionarea situațiilor conflictuale. Programul unui copil înscris în Club este de 2 ore pe zi, timp în care educatorii special formați discută cu copiii despre situațiile cu care s-au confruntat, conflictele pe care le-au avut, cum s-au descurcat, ținând seama de starea fiecărui (agitatie, lipsa de „chef”, tristete, neputinta, frica), astfel incat copiii se simt protejați și înțeleși, dispuși să discute problemele și să găsească soluții împreună cu educatorul. Pe lânga aceste discuții copiii vor avea spațiul și ajutorul necesare pentru efectuarea unui program constant de teme (care ii ajuta sa-si canalizeze constructiv energia) și de asemenea vor participa la cursuri recreative (educație pentru pace, muzică, mărgelit, dans, fotbal, baschet, jurnalism, engleză) unde se va insista pentru deprinderea competențelor privind respectarea regulilor, spirit de echipă, efort pentru a obține rezultate cât mai bune, disciplină, rezolvarea fără violență a conflictelor. De asemenea, formarea copiilor este completată de programul de mentorat care constă în consiliere, discuții unu la unu, dar și în activități recreative, în afara în afara mediului în care trăiesc permanent, în încercarea de a le arăta copiilor că există perspective dincolo de acesta. Profesorii participă la ateliere speciale de transformare a conflictelor adresate lor. În Club vor fi implicați voluntari, care vin fie ca instructori, să susțină un curs (mărgelit, engleză, baschet sau jurnalism), fie să ajute educatorii la programul zilnic.Un alt aspect importat este că încurajăm implicarea parinților copiilor în club.
Bugetul necesar pentru implementarea proiectului Bugetul necesar pentru primul an de proiect când este necesară achiziționarea echipamentelor, mobilierului, laptopurilor, echipamentelor sportive este în jur de 4800 de euro, împărțiți astfel - salarii angajati (30000 euro), transport (1000 euro), echipamente (9000 euro), consumabile (1500 euro), publicații (1500 euro), tabară pentru copii (5000 euro)
Obiectul financiar de strângere de fonduri prin Swimathon 10000 lei, consumabile pentru un an (caiete, creioane, pixuri, culori, radiere, carioca, blocuri de desen, hârtie de xerox), jocuri, cărți, produse pentru curățenie pentru Clubul de Educatie pentru Pace din Școala Nicolae Iorga Cluj
Schimbările pe care le va produce proiectul Schimbările ce urmează a fi produse: copiii vor dobândi competențe pentru rezolvarea creativă a conflictelor,reducerea violenței din școală, îmbunătățirea situației la școala, a nivelului de cunoștințe generale, a stimei de sine, relațiile dintre copii și dintre copii și profesori se vor imbunatatit vizibil. Fotbalul și baschetul reprezintă sporturile preferate ale baieților și în felul acesta va fi ușor de a stabili un canal de comunicare cu ei pentru a putea ulterior să le inoculăm valori precum respectul, nediscriminarea, spiritul de echipă și fair play. Mărgelitul este una dintre activitățile care le dezvoltă copiilor manualitatea fină, le antrenează atenția și concentrarea și le oferă satisfacția imediată de a ține în mână propriul produs lucrat de către ei (crește stima de sine și încrederea în forțele proprii). Limba engleză este nelipsită dintre obiectele de studiu de la școală, folosită în IT, filme și muzică, iar învățarea ei le dă sentimentul de apartenență la lumea în care trăiesc, duce la creșterea stimei de sine și este un foarte bun exercițiu cognitiv. Toate aceste activități vor canaliza energia naturală a copiilor către activități creative, plăcute, vor învăța sa fie empatici și să nu răspundă la violență cu violență, ci în mod creativ,să nu judece alte persoane și să nu eticheteze.
Link proiect: mihaela.griga@gmail.com, 0743189460
Contact: , mihaela.griga@gmail.com, 0743189460,