facebook twitter youtube       Centralizator       Contact
 
 

“Centru permanent pentru interactiuni asistate de animale”​

Adaugat in June 20, 2013 | Vizualizari: 806
Nevoia/problema careia ii raspunde proiectul: Efectele terapiei si activitatilor asistate de animale (TAAA) au fost demonstrate pe parcursul anilor în tratamentele deficițelor motorii, emoționale, atenționale, motivaționale, în rezolvarea unor probleme de relaționare, integrare socială, în scăderea nivelului de anxietate și stres în general și îmbunătățirea calității vieții. Asociația DogAssist reprezintă așadar pârghia/legătura/facilitatorul care face posibilă implicarea efectivă a unei categorii cât mai variate de persoane (copii, adolescenți, adulți, vârstnci) la nivel de comunitate locală/regională/națională.
Beneficiarii și grupul-ținta? Terapia si activitatile asistate de animale este o terapie complementara terapiilor standard, putandu-se plia pe programe atat pentru persoane non-clinice, cat si pentru persoane diagnosticate cu diverse deficiente sau dizabilitati (autism, sindrom down, adhd, etc).
Ideea proiectului și activitățile care vor fi derulate Vom înființa un Centru permanent pentru interacțiuni asistate de animale, în cadrul căruia vom putea oferi beneficiarilor prin intermediul echipei de specialiști, activități și terapie asistată de animale. În continuarea colaborării cu UBB – Facultatea de Psihologie și alte instituții naționale și internaționale, vom asigura cadrul de formare a viitorilor specialiști în TAAA, echipe care vor fi directionate spre centre ce au nevoie de competentele lor in eficientizarea procesului terapeutic. Aplicabilitatea TAAA este foarte largă, mai jos fiind prezentate câteva dintre direcțiile în care TAAA dă rezultate impresionante: a. Domeniul sănătății mentale: · îmbunătățirea comunicării verbale; · îmbunătățirea deprinderilor atenționale; · dezvoltarea deprinderilor de relaxare; · îmbunătățirea stimei de sine, a autoeficacității; · reducerea nivelului de anxietate; · reducerea sentimentelor de singurătate; · diminuarea tendinței de izolare socială și creșterea nivelului de încredere în ceilalți. b. Domeniul sănătății fizice: · îmbunătăţirea abilităţilor motorii fine şi grosiere; · îmbunătăţirea deprinderilor folosirii scaunului cu rotile; · îmbunătăţirea echilibrului şi a posturii corporale. c. Domeniul educațional: · îmbunătățirea vocabularului; · valorificarea memoriei de lungă sau de scurtă durată; · valorificarea cunoștințelor și a diferitelor concepte (număr, formă, mărime, culoare etc.); · promovarea unei educații ecologice adecvate, adică a unei atitudini pozitive și respect față de ființele vii și față de natură în general. d. Domeniul motivațional-ocupațional: · valorificarea dorinței de a fi implicat într-o activitate de grup; · valorificarea interacțiunilor cu ceilalți; · valorificarea interacțiunilor cu personalul medical; · exersarea pașilor spre atingerea unui scop proxim; · îmbunătățirea abilităților de organizare a unei activități; · responzabilizarea și apoi creșterea nivelului de autonomie, a abilităților de îngrijire; · reglarea comportamentelor disfuncționale. e. În domeniul social: · creșterea motivației/participării active la viața socială a persoanelor implicate în proiecte / a publicului țintă; · creșterea numărului de persoane informate cu privire la beneficiile TAA; · oferirea de informare, educare și training asupra aspectelor interacțiunii om-animal; · facilitarea utilizării animalelor de companie în tratamentul și recuperarea persoanelor cu dizabilități fizice și psihice.
Bugetul necesar pentru implementarea proiectului 120000 ron
Obiectul financiar de strângere de fonduri prin Swimathon 30000 ron
Schimbările pe care le va produce proiectul Implementarea proiectului va contribui la: - popularizarea beneficiilor TAAA; - creșterea numărului de specialiști care vor utiliza TAAA; - creșterea numărului de câini de terapie și service dog atestați; - creșterea numărului de beneficiari care vor avea acces la TAAA. In acest moment, cu 3 caini si 2 specialisti atestati, reusim sa oferim TAAA la un numar de aproximativ 80 de persoane pe luna. In momentul in care vom reusi sa formam voluntari si le vom gasi contextele in care sa practice (centre speciale, orfelinate, camine de batrani, spitale, gradinite, etc) numarul beneficiarilor va creste exponential.
Link proiect: http://www.dogassist.ro/
Contact: Asociatia Dog Assist, contact@dogassist.ro, , www.dogassist.ro