Tăşuleasa Social! Locul unde copiii învaţă totul despre natură în Pădurea Pedagogică

Adaugat in June 14, 2012 | Vizualizari: 859
Nevoia/problema careia ii raspunde proiectul: Tabara de voluntari de la Tasuleasa Social presupune cateva zile de educatie non-formala despre ecologie, voluntariat, simt civic si apropiere de natura prin mijloacele proprii ale Asociatiei, cel mai insemnat mijloc fiind Padurea Pedagogica. Participantii vor pleca din aceasta experienta incarcati cu multe cunostinte practice despre relatia dintre om-padure-apa, cunostinte care lipsesc din randul copiilor si tinerilor care nu au acces la astfel de trairi.
Beneficiarii și grupul-ținta? Copiii de toate felurile şi din toate mediile sociale pot deveni agenţii activi ai schimbării mentalităţilor în ceea ce priveşte relaţia oamenilor cu natura din ţara noastră. Dorim să treacă pragul Pădurii Pedagogice cât mai mulţi! Acolo vor învăţa de la profesionişti cum stau lucrurile cu pădurile, apa, aerul curat. Ideea e de a impacta major nişte minţi tinere, care în timp, vor putea aduce schimbarea de mentalitate de care este nevoie în România.
Ideea proiectului și activitățile care vor fi derulate Tasuleasa Social a construit o Padure Pedagogica care va fi folosita in cadrul proiectelor educationale desfasurate de Asociatie cu tineri voluntari din toata tara. Proiectul a fost lansat pe 30 iulie 2011, la sediul asociatiei din judetul Bistrita Nasaud, la Piatra Fintinele, iar la eveniment au participat peste 100 de tineri voluntari ai asociatiei. Padurea Pedagogica se intinde pe o suprafata de trei hectare si contine 29 de elemente practice care ii ajuta pe tineri sa inteleaga rolul apei curate in natura, relatia apei cu oamenii si padurea, dar si felul in care aceste trei elemente coexista. Acest spaţiu este un loc în care tinerii şi copiii de peste 10 ani vor putea acumula cunoştinţe practice despre mediu, într-un mod jucăuş şi prietenos. Anul acesta, la Swimathon, cei care vor inota pentru Tasuleasa Social, vor sprijini din banii adunati un grup de copii alesi chiar de ei. Acest sprijin va consta intr-o sponsorizare pentru cateva zile (in functie de banii adunati si de numarul de copii sprijiniti) in Tabara de voluntari de la Tasuleasa Social.
Bugetul necesar pentru implementarea proiectului Costul estimat pe zi pentru transportul, harana, cazarea şi instruirea unui copil este în jur de 100 de lei. Cu cât reuşim să adunăm mai multe fonduri cu atât mai mulţi copii vor merge în mini-tabere de 2 zile sau de 5 zile în Pădurea Pedagogică. Ideea e ca în aceste tabere să interacţioneze copii din medii foarte diferite, începând de la copii de la orfelinate, de la munte, care nu au fost niciodată plecaţi de acasă cu copii de la şcoli private de la oraş care îşi fac vacanţele la schi în Austria.
Obiectul financiar de strângere de fonduri prin Swimathon 15.000 de lei
Schimbările pe care le va produce proiectul Schimbări majore la nivelul mentalităţii unor copii ce vor putea reconstrui altfel viitorul României. Schimbări invizibile, necuantificabile, dar cu impact enorm şi cu rezultate care se vor vedea în timp. Credem că această investiţie va avea valoare şi sens. În ţara noastră încă nu există o cultură reală a voluntariatului. Orice mic voluntar care plantează azi un copac, se va gândi peste ani de două ori înainte de a tăia o pădure. Schimbarea trebuie să înceapă de undeva. De exemplu, tocmai din Pădurea Pedagogică de la Tăşuleasa Social, undeva în Munţii Bârgăului.
Link proiect: Mai multe despre Tasuleasa Social sau Padurea Pedagogica la www.tasuleasasocial.ro !
Contact: Voicu Bojan, voicu@aquaforte.com, 0721-021177, www.voicubojan.com