Inoata pentru copiii cu autism

Adaugat in June 26, 2012 | Vizualizari: 1254
Nevoia/problema careia ii raspunde proiectul: Mişcarea împreună cu alţii, în acelaşi ritm ajută la formarea relaţiilor. Datorită comunicării prin mişcare, copilul devine mai conştient de propria persoană şi mult mai capabil de a interacţiona cu ceilalţi. Toţi copiii se mişcă într-un fel sau altul, iar cei cu cerinţe educaţionale speciale nu fac excepţie. În majoritatea cazurilor ei au probleme de motricitate şi mobilitate, astfel încât activităţi precum înotul, hipoterapia şi dansul sunt mai mult decât indicate şi vin în completarea terapiei de recuperare de care au nevoie copiii afectaţi de TSA.
Beneficiarii și grupul-ținta? Beneficiarii acestui proiect sunt 15 copii cu vârste între 4 şi 10 ani, din cadrul centrului nostru, si dorim sa le oferim posibilitatea de a beneficia de terapia prin miscare, susţinând eforturile financiare ale părinţilor. Costurile sunt de obicei mai ridicate deoarece activităţile se fac individual. • Cursuri de înot- 400 lei/lună/copil • Cursuri de călărie- 200 lei/lună/copil • Cursuri de dans- 150 lei/ lună/ copil
Ideea proiectului și activitățile care vor fi derulate Înoată pentru a susţine copiii afectaţi de autism. Cea mai importantă misiunea a noastră este îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi adaptabilitate socială a copiilor cu tulburări din spectrul autist (TSA), în vederea creşterii calităţii vieţii acestor copii şi a familiilor lor. Autismul este un handicap global care împiedică persoana să comunice obişnuit, să înţeleagă relaţiile sociale şi să înveţe prin metode obişnuite de învăţământ. Activităţile recuperatorii sunt de durată şi cu cât sunt mai variate, cu atât copiii îşi vor dezvolta mai repede şi mai bine abilităţile de socializare. Un vechi proverb latin spune „Mens sana in corpore sano”. Specialiştii consideră că sportul este vital pentru creşterea şi dezvoltarea armonioasă a copiilor, cu atât mai mult în cazul copiilor cu nevoi speciale. Mişcarea împreună cu alţii, în acelaşi ritm ajută la formarea relaţiilor. Datorită comunicării prin mişcare, copilul devine mai conştient de propria persoană şi mult mai capabil de a interacţiona cu ceilalţi. Toţi copiii se mişcă într-un fel sau altul, iar cei cu cerinţe educaţionale speciale nu fac excepţie. În majoritatea cazurilor ei au probleme de motricitate şi mobilitate, astfel încât activităţi precum înotul, hipoterapia şi dansul sunt mai mult decât indicate şi vin în completarea terapiei de recuperare de care au nevoie copiii afectaţi de TSA. Scopul nostru în acest proiect este de a oferi unui număr de 15 copii cu vârste între 4 şi 10 ani, din cadrul centrului nostru, posibilitatea de a practica aceste sporturi, susţinând eforturile financiare ale părinţilor. Costurile sunt de obicei mai ridicate deoarece activităţile se fac individual. • Cursuri de înot- 400 lei/lună/copil • Cursuri de călărie- 200 lei/lună/copil • Cursuri de dans- 150 lei/ lună/ copil Efectele kinetoterapeute ale înotului includ ameliorarea funcţiilor aparatului locomotor, eficienţa în boli metabolice, afecţiuni cardio-respiratorii şi ale sistemului nervos. Putem adăuga dezvoltarea funcţiilor cognitive, dezvoltarea atenţiei, care are un rol extrem de important în procesul gândirii, dezvoltarea unui comportament concentrat către atingerea de obiective. Hipoterapia denumită şi terapie asistată de cai, terapie cu ajutorul calului sau călăria pentru persoane cu dizabilităţi, înseamnă folosirea calului în activităţi special orientate pentru a atinge o mare diversitate de obiective terapeutice: cognitive, fizice (consolidarea echilibrului, creşterea forţei musculare, normalizarea tonusului muscular, creşterea mobilităţii articulare, reducerea schemelor de mişcare greşite, îmbunătăţirea funcţiilor vitale, îmbunătăţirea apetitului şi digestiei, stimularea senzorială, emoţională, socială, educaţională şi comportamentală. Călăria pentru persoanele cu dizabilităţi este recunoscută ca fiind una dintre cele mai progresive forme de terapie. Abilitatea de a controla un cal ca pe tine însuţi inspiră persoanei siguranţă de sine, responsabilitate, muncă în echipă. Dansul este deopotrivă o activitate benefică. Unii copii cu dizabilităţi nu au un limbaj verbal adecvat dezvoltat, dar interacţionează prin muzică şi mişcare foarte bine. Dansul angrenează persoana în totalitatea ei: corpul, emoţiile şi intelectul. Terapia prin mişcare şi dans la copiii cu nevoi speciale implică conştientizarea senzorială, conştientizarea părţilor corpului, dinamica mişcării, şi, eventual, mişcari mai expresive. Cu o inimă mare şi cu un mic efort financiar, puteţi oferi atât de mult!
Bugetul necesar pentru implementarea proiectului - Cu 40 lei îi oferiţi o oră de înot unui copil. - Cu 15 lei îi oferiţi o oră de dans unui copil. - Cu 25 lei îi oferiţi o jumătate de oră de hipoterapie (călărie) unui copil Cu cat mai multe fonduri adunate cu atat mai multe ore de terapie prin miscare, oferite copiilor cu tulburari din spectrul autist, cuprinsi in proiect.
Obiectul financiar de strângere de fonduri prin Swimathon 5000 lei
Schimbările pe care le va produce proiectul - Formarea relaţiilor. - Conştientizarea propriei persoane şi dezvoltarea abilităţii de a interactiona cu ceilalţi. - Educarea ritmului şi a coordonării mişcărilor segmentelor corpului. - Dezvoltarea dominanţei laterale a motricităţii , a îndemânării motorii. - Dezvoltarea capacităţii de percepţie, orientare şi organizare spaţio-temporale. - Deprinderea metodelor de relaxare. Relaxarea ocupă un loc aparte în terapie, participând la ameliorări la nivelul tonusului muscular şi a gestului, cât şi la control mai bun al mişcărilor şi mai ales la conştientizarea experienţei sale. Relaxarea corpului şi revenirea după efort se pot realiza fie într-o piscină, călărind sau prin dans. Terapia prin miscare contribuie la o mai bună orientare în spaţiu, coordonare şi echilibru, dezvolta si consolideaza deprinderile motrice. Copiii din proiect vor reuşi să-şi dozeze energia, vor învăţa cum să se relaxeze reducându-se astfel numarul de stereotipii, vor învăţa să-şi crească puterea de atenţie şi concentrare.
Link proiect: www.autismtransilvania.ro
Contact: Asociatia Autism Transilvania, office@autismtransilvania.ro, 0748.211.776, www.autismtransilvania.ro