INCOTRO - proiect de orientare vocationala a liceenilor

Adaugat in June 14, 2012 | Vizualizari: 1061
Nevoia/problema careia ii raspunde proiectul: Din experienta de lucru cu liceenii, am observat ca multi dintre acestia isi iau deciziile cu privire la viitorul lor profesional in functie de ce aleg ceilalti colegi, ce le spun parintii sau pur si simplu, deoarece "suna bine" sa fiu X,Y,Z. Mare parte din liceeni sunt dezorientati in privinta viitorului lor profesional si a drumului pe care sa-l urmeze. Nu exista foarte multe oferte de programe educationale care sa raspunda nevoilor lor de orientare in cariera si dezvoltare personala, care sa ii ajute sa-si ia singuri deciziile cu privire la cariera  in functie de ce li se potriveste lor individual.
Beneficiarii și grupul-ținta? Liceenii din clasele X-XII
Ideea proiectului și activitățile care vor fi derulate Proiectul Incotro se adresează liceenilor din clasele X-XII şi îşi propune să susţină orientarea vocationala a acestora printr-un proces activ de autocunoastere si corelarea oportunităţilor existente cu ceea ce îi defineşte individual. Cadrul proiectului este definit printr-un set de metode de educaţie non-formala, prin exercitii de grup si individuale, prin interactivitate intr-un cadru de învatare si descoperire. Agenda proiectului se desfasoara pe parcursul a 2 zile pe baza unor sesiuni de invatare in grupuri de 6-10 elevi. Facilitata de un formator/ trainer, aceasta creaza un mediu deschis spre impartasire de idei si pareri proprii prin discuţii de grup şi analiză a orientarii vocationale. Specific proiectului este sesiunea INCOTRO care reuneste oameni din comunitate ce si-au descoperit pasiunea pentru o anumită vocaţie care ii defineste. Impartasind din experienta lor si raspunzand intrebarilor adresate de participanti, acestia sustin procesul de orientare vocatională aducand exemple practice. Participantii la acest proiect beneficiaza de conturarea mai clara a ceea ce ii defineste ca personalitate si de un cadru pentru descoperirea a ce-si doresc sa intreprinda pe viitor in viata. Inainte de a desfasura proiectul in diverse licee din Transilvania,vom avea un seminar de pregatire a trainerilor care vor livra proiectul.
Bugetul necesar pentru implementarea proiectului Bugetul necesar implementarii si derularii INCOTRO este de 12.000 de lei. Aceste costuri includ cheltuielile administrative pe care le presupune pregatirea echipei de voluntari care livreaza proiectul in licee precum si cheltuielile operationale cu livrarea proiectului.
Obiectul financiar de strângere de fonduri prin Swimathon 10.000 lei
Schimbările pe care le va produce proiectul Din cei doi ani de experienta in implementarea acestui proiect(si peste 600 de liceeni pe care am incercat sa-i ajutam), am putut observa ca proiectul produce schimbari importante in perceptia orientarii vocationale si a importantei asumarii deciziilor cu privire la dezvoltarea lor profesionala. Astfel, proiectul INCOTRO isi propune urmatoarele: 1. Clarificarea optiunilor de cariera pe care elevii le au 2. Promovarea voluntariatului ca modalitate de a castiga skilluri soft 3. Promovarea implicarii in comunitate si a beneficiilor care decurg de aici 4. Promovarea educatiei non-formale 5. Schimbarea perceptiei elevilor asupra invatarii continue 6. Dezvoltarea unor skilluri soft(auto-cunoastere, luarea deciziilor, asumarea responsabilitatii). Alaturat e un link ce contine cateva pareri ale unor participanti la proiectul INCOTRO. http://www.scoalapentruviata.ro/events/tu-incotro
Link proiect: http://www.scoalapentruviata.ro/ro/proiecte
Contact: Asociatia Scoala pentru Viata, bogdan.oros@scoalapentruviata.ro, 0745026963, www.scoalapentruviata.ro