Înotăm pentru tinerii din Centrul Daniel

Adaugat in April 15, 2016 | Vizualizari: 457
Nevoia/problema careia ii raspunde proiectul: La sfârșitul anului 2014 un număr de 58.178 de copii se aflau în îngrijirea statului, din care 8.892 au fost instituționalizați în instituții de tip vechi. Crescând într-un sistem instituționalizat, acești tineri au fost marcați și au devenit dependenți de instituții, nu au dobândit pregătirea necesară unei vieți independente. După ce părăsesc sistemul întâmpină greutăți și unii dintre ei ajung să trăiască pe străzi. Fără o indrumare adecvată acești tineri înfruntă un viitor dificil. Serviciul Social Centrul Daniel este un centru rezidențial de servicii sociale pentru dezvoltarea deprinderilor de viaţă independentă și integrarea socio-profesională pentru tineri care au împlinit vârsta de 18 ani. Programul are trei etape diferite în care, treptat, beneficiarii programului sunt inițiați pentru o viață independentă. *Sursa: Hope and Homes for Children, România
Beneficiarii și grupul-ținta? 16 tineri cu vârsta cuprinsă între 18 şi 25 de ani, care au crescut în diferite instituții de stat, sau provin din familii dezorganizate și care au dorința și capacitatea să își schimbe condițiile de viață.
Ideea proiectului și activitățile care vor fi derulate Centrul Daniel este un serviciu social rezidențial licențiat de tip centru tranzit pentru tineri cu vârsta între 18 și 25 ani provenind din centre de plasament sau familii dezorganizate. Scopul nostru este integrarea socio-profesională a beneficiarilor proveniţi din mai multe judeţe. Printr-un program de dezvoltare personală, tinerii dobândesc abilităţile unei vieţi independente şi ajung la autosusţinere, respectiv îşi îmbunătăţesc calitatea vieţii. După terminarea programului de 2-4 ani, tinerii sunt capabili să ducă o viaţă indepentă, să-şi găsească un loc de muncă şi să-l păstreze. Programul este bazat pe valori creștine, și are 3 etape: Rezidență, Tranzit 1 și Tranzit 2. În primele șase luni ale etapei de rezidență în Centrul Daniel simulăm un loc de muncă pentru tineri. Ei învață și desfășoară activități de întreținere a spațiului de locuit şi pregătirea hranei (curățenie, grădinărit, gătit, etc.) pentru care ei sunt pontați și recompensați cu o sumă simbolică în funcție de orele lucrate. Odată ce ei sunt pregătiți să facă față provocărilor unui loc de muncă, îi ajutăm să își găsească un serviciu. Păstrarea locului de muncă este o condiție pentru a putea rămâne în Centrul Daniel. Activitățile etapei de rezidență sunt coordonate și supervizate de către personalul Centrului Daniel. În funcție de nevoile individuale, după 1-2 ani de reședință, tinerii se mută în Tranzit 1, o locuință separată situată într-o altă clădire din curtea Centrului Daniel. Ei participă în continuare la activitățile casei, dar trebuie să își cumpere alimentele și să-și pregătească singuri mâncarea. În următoarea etapă, Tranzit 2, beneficiarii trăiesc independent într-un apartament din Florești al organizației. Ei plătesc o chirie modică ceea ce le oferă un sprijin real și participă la activitățile din After Care, o întâlnire săptămânală organizată pentru tinerii care au finalizat deja etapele proiectului Centrul Daniel și care trăiesc independent. Majoritatea nu au o familie, rude, un număr mare de prieteni la care, în caz de nevoie, ar putea apela cu încredere. Astfel, Centrul Daniel își asumă responsabilitatea de a fi alături de foștii beneficiari și de a îi sprijini în continuare.
Bugetul necesar pentru implementarea proiectului 320.707 lei pe anul 2016.
Obiectul financiar de strângere de fonduri prin Swimathon 10.000 de lei.
Schimbările pe care le va produce proiectul Serviciile sociale oferite tinerilor la Centrul Daniel îi ajută să dobândească aptitudini necesare pentru o viață independentă și stabilă, să-și găsească un loc de muncă. În loc de dependența de instituții, infracțiuni, droguri și alcool, programul de la Centrul Daniel ajută beneficiarii să devină independenți și responsabili. Cu ajutorul programului tinerii invață treptat cum să-și asume responsabilități, să-și dezvolte abilități și competențe sociale, să-și formeze un cerc de cunoștințe și prieteni, să redacteze un CV și cum să aplice pentru un loc de muncă. Tinerii nu numai că devin capabili să se intrețină, dar pe măsura posibilităților lor, ajung la răndul lor să le dea ajutor și la alții. Mulți dintre ei donează lunar o sumă simbolică și participă la un program de adopție la distanță a unui copil din Kenya. Alții care au finalizat deja programul de la Centrul Daniel revin ca voluntari în cadrul campaniei Shoe Box desfășurat de Blythswood România.
Link proiect: http://www.blythswood.ro/ro/social/daniel
Contact: John McKellar, romania@blythswood.org, 0735874746, www.blythswood.ro