Inoata pentru educatia in stiinte!

Adaugat in April 21, 2016 | Vizualizari: 355
Nevoia/problema careia ii raspunde proiectul: Stiintescu - Fondul de stimulare a excelentei a educatiei in stiinte, technologie, inginerie si matematica este un program care promovează educatia în aceste domenii in randul elevilor si profesorilor din Cluj. Educatia de tip STEM (science, technology, engineering and mathematics) reprezinta o abordare interdisciplinara, in care stiintele, tehnologia, ingineria si matematica sunt învatate si aplicate impreuna. Investitia in educatia STEM tine de o viziune care prioritizeaza tehnologia si inovarea in dezvoltarea societatii. De cunoștintele in stiinte, tehnologie, inginerie și matematica depinde capacitatea noastra de a dezvolta produse inovatoare si mai eficiente, de a ne îmbunatati sanatatea, de a gasi surse de energie mai curate si mai eficiente, de a proteja mediul etc. Credem ca apropierea deliberata si “senina” a elevilor catre acest domeniu, apropiere pe care vrem sa o facilitam prin acest program, este un prim pas spre un viitor in care vrem sa privim cu incredere. In cadrul editiei pilot, 2015-2016, Fundatia Comunitara Cluj a acordat finantari in valoare totala de 114.000 lei, pentru 7 scoli si 9 proiecte. In prezent, proiectele sunt in curs de implementare. Fundatia Comunitara Cluj pregateste deja editia 2016-2017 a Fondului Stiintescu si in acest sens, eforturile noastre sunt orientate spre asigurarea sustenabilitatii Programului.
Beneficiarii și grupul-ținta? Beneficiarii programului vor fi elevi din clasele gimnaziale și liceale (clasele V-XII) si profesori ai acestora. Ne dorim sa implicam in acest program minim 10 scoli din Cluj, minim 20 de profesori si peste 100 de elevi, participanti directi in proiecte. Beneficiarii indirecti, care vor avea acces la activitatile din proiectele finantate, ar putea fi intre 300-750 de elevi. La o scara mai larga, va beneficia de program intregul sistem educational din Cluj, prin diseminarea rezultatelor.
Ideea proiectului și activitățile care vor fi derulate Proiectul vizeaza editia urmatoare a Foundului Stiintescu prin care echipe din scoli,formate din elevi, profesori, experti si voluntari, vor realiza proiecte extrascolare (de-a lungul unui semestru), interdisciplinare si aplicate, prin care elevii invata cum sa programeze roboti lego de exemplu, sau cum se pot folosi bacterii pentru a genera energie electrica. Etape: 1. Informarea comunitatii si incurajarea profesorilor din scoli sa aplice pentru finantare; 2. Inscrierea si selectia proiectelor prin intermediul unui comitet de experti; 3. Atragerea de fonduri de la companii locale: sponsorizari, implicare angajati etc 4. Implementarea proiectelor selectate La finalul implementarii se va organiza o conferinta publica de tip expozitie in care se vor prezenta rezultatele obtinute de echipele de proiect. Proiectele finanțate vor avea ca obiectiv creșterea atractivității educației STEM. De asemenea, urmărim să finanțăm proiecte care au impact și utilitate socială, caracter aplicat, interdisciplinar, proiecte care demonstrează capacitatea de a motiva și stimula intelectual elevii, care pot fi replicate dincolo de perioada în care primesc finanțare sau de către alte echipe, și care au o strategie foarte bună de comunicare (diseminare prin materiale video online, social media).
Bugetul necesar pentru implementarea proiectului 120.000 lei (din care Romanian-American Foundation va acorda 60.000 lei pentru 60.000 stransi de FCC din comunitatea locala)
Obiectul financiar de strângere de fonduri prin Swimathon 10.000 lei
Schimbările pe care le va produce proiectul Impactul asupra elevilor: - Dezvoltarea abilitatii de a lega teoria de practica -Dezvoltarea unor cunostinte interdisciplinare, care sa le permita elevilor sa inteleaga cum interferenta mai multor discipline conduce la rezolvarea unor probleme concrete (complexe) - Cunoastere si cultura: constientizarea rolului pe care stiintele exacte si aplicate il au in viata de zi cu zi, si cum cunostinte din aceaste ramuri ii pot ajuta in formarea unor profesii chiar si din alte domenii (ex. gandirea logica si structurata din matematica poate ajuta si pe cei din domeniul umanist) - Dezvoltarea gandirii critice asupra tehnologiei, atat in privinta efectelor dorite si cat si nedorite - Dezvoltarea creativitatii, a abilitatilor de comunicare si lucru in echipa, precum si spritul de initiativa. Impactul asupra profesorilor: - Posibilitatea de a creste atractivitatea disciplinelor proprii prin proiecte aplicate care rezolva probleme concrete. - Dezvoltarea profesionala a profesorilor pasionati prin oportunitatea de a realiza proiecte in afara programului scolar formal. Impactul asupra comunitatii locale: Pentru comunitatile locale: descoperirea diferitelor tipuri de resurse in comunitate care ar contribui la dezvoltarea pe termen lung. Pe termen scurt, posibilitatea de a se angaja in procesul educational si de a-l contura dupa o viziune a dezvoltarii educatiei si a comunitatii. Noi solutii tehnologice pentru comunitate ar putea fi dezvoltate.
Link proiect: http://cluj.stiintescu.ro/
Contact: Fundatia Comunitara Cluj, office@fundatiacomunitaracluj.ro, 0733 932 557, http://www.fundatiacomunitaracluj.ro/