Centrul unde învăț să învăț!

Adaugat in April 17, 2016 | Vizualizari: 641
Nevoia/problema careia ii raspunde proiectul: Copiii săraci părăsesc timpuriu școală, însă sărăcia poate fi depășită dacă există sprijin, și școala poate fi continuată dacă există îndrumare. Fundatia Romana pentru Copii, Comunitate si Familie (FRCCF) este alături de copiii defavorizați din comunitatea clujeană. Ne dorim ca toți copiii să poată termina învățământul obligatoriu și să aibă un loc de muncă decent, fără să mai depindă de ajutor social, ca și părinții lor. În fiecare zi după școală R. vine în centru pentru a fi ajutată la teme (matematică și română) de Mia și Odesa, profesoarele centrului. Tot aici își mănâncă și prânzul preferat, cartofi cu șnitel de pui și este încurajată să creadă că orice problemă își poate găsi soluția dacă este spusă. Acasă, R. locuiește în aceeași camera cu încă șapte persoane și nu are un birou la care să își facă temele și nici ajutor dacă nu știe formula la matematică. Părinții sunt ocupați mai tot timpul cu câștigul traiului de zi cu zi. Între turele de serviciu nu au când să verifice parcursul școlar al copilului și să răspundă prezent la toate ședințele de peste an. Marius, asistentul social al centrului, are grijă ca părintele să știe la ce materie are R. greutăți. Ca si R. mai sunt 44 de copii care vin zilnic în centrul nostru comunitar și pentru care: Alexandra, Sanda, Marius, Claudia, Mia și Odesa sunt acolo de luni până vineri.
Beneficiarii și grupul-ținta? 45 de copii din comunitatea clujeană cu vârste între 6-14 ani, aflați în mare risc de abandon școlar și proveniți din familii defavorizate cu venit sub 600 de lei/membru familie/lună.
Ideea proiectului și activitățile care vor fi derulate Centrul comunitar este locul unde copiii aflați în dificultate găsesc înțelegere, îndrumare și ajutor în a duce la final cerințele sistemului școlar de stat. Centrul nu este doar un spațiu, el este răspunsul comunității la nevoile copiilor aflați în situații de risc de părăsire timpurie a școlii.
Bugetul necesar pentru implementarea proiectului 10 000 de lei. Costurile medii cu un copil în centru ajung la 20 de lei pe zi, adica de 20 de ori mai multe șanse ca el mâine să meargă la școală mai fericit și cu tema făcută. Pentru 45 de copii costurile zilnice ajung la 900 de lei. Prin Swimathon vom acoperi cheltuielile cu activitățile educative din perioada vacanței școlare.
Obiectul financiar de strângere de fonduri prin Swimathon FRCCF mizează pe rolul activ al comunității și pe sprijinul financiar pe care ea poate să-l genereze. Situația școlară a 45 de copii pentru care părinții nu au cum să plătească un profesor care să le fie sprijin la acele materii unde au greutăți, poate să își găsească răspuns, dacă înoți pentru noi. Centrul comunitar administrat de FRCCF este un serviciu gratuit pentru acești copiii, însă implică cheltuieli pentru derularea lui. Ne dorim să intervenim constant pentru ca nota de la testarea națională să fie de trecere, nu 4.
Schimbările pe care le va produce proiectul Prin activitățile centrului, 45 de copii cu risc mare de abandon sau eșec școlar vor fi ajutați să promoveze clasa, să capete abilități de învățare, să își sporească șansele de integrare socială și să își găsească în viitor un serviciu de muncitor calificat, mai bine plătit.
Link proiect: http://www.frccf.org.ro/everychild-cluj-napoca/
Contact: Fundatia Romana pentru Copii, Comunitate si Familie, adeladiana.nistor@yahoo.com, 0736335710, http://www.frccf.org.ro/