Alianța Faptelor Bune din Pata Rât

Adaugat in May 12, 2014 | Vizualizari: 1129
Nevoia/problema careia ii raspunde proiectul: Cei peste 200 de copii din comunitățile care locuiesc în preajma gropii de gunoi a Clujului, din care 76 de familii mutate de Primărie, alte aproximativ 80 de familii născute sau migrate acolo, cresc în condiții de subzistență, puțini dintre aceștia fiind școlarizați. Copiii întâmpină dificultăți în a se adapta la ceea ce înseamnă condiții sociale adecvate. Acest lucru vine nu doar din condiția lor precară, ci și din lipsa interacțiunii lor cu copiii și adulții din mediul urban. De asemenea, le lipsesc modalitățile constructive de petrecere a timpului liber. Accesul lor în oraș este limitat din cauza transportului, iar abilitățile lor sociale scăzute le adâncesc starea de marginalizare.
Beneficiarii și grupul-ținta? 70 de copii din cele două comunități cu vârste între 7 și 14 ani. Beneficiari indirecți: cele două comunități - Colina Verde (evacuați din oraș, fără acces la spital, transport în comun în apropiere și alternative de bază a petrecerii timpului liber) și rampa de gunoi Pata Rât (locuiesc în cocioabe improvizate, fără apă și curent, fără drum accesibil, trăiesc din reciclarea zilnică a gunoiului orașului Cluj) și voluntarii implicați cu experiență în munca socială.
Ideea proiectului și activitățile care vor fi derulate Prin acest proiect ne dorim să continuăm activitățile începute de un grup de voluntari Centrul de Resurse pentru Comunitate , care se desfășoară din decembrie 2012, fără resurse pe rampa de gunoi, și din martie 2014 activitățile desfășurate de Aliat în comunitatea de pe colină. Aceste activități se vor încheia în luna august 2014 din lipsă de fonduri. Pe parcursul acestei perioade, s-au organizat campanii de donare pentru cele două comunități, recondiționarea unui parc de joacă și construirea unui teren de fotbal, precum și activități de educație non-formală (https://www.facebook.com/pages/Alian%C8%9Ba-Faptelor-Bune-din-Pata-R%C3%A2t/248330328672274?fref=ts) Ne dorim să continuăm cu: - 5 ateliere tematice practice la Muzeul Etnografic Cluj ( Parcul Etnografic Romulus Vuia) în cadrul taberei de vară - 1 săptămână - 23 de sâmbete cu activități de educație non-formală (învățarea abilităților sociale și conduitei morale prin joc), din care 6 sâmbete cu program prelungit de ateliere practice de creativitate (teatru forum, exprimare prin dans, photo voice, teatru itinerant, povești terapeutice practice) - 2 sâmbete la Teatru Puck - 3 sâmbete la Cinema Victoria - participare la Festivalul Poveștilor de la Muzeul Etnografic Cluj Continuarea activităților specifice de: - jocuri de înțelegere și acceptare a diversității (ex. „Ceapa diversității”) - jocuri de memorie, calcul și scriere - jocuri de imaginație și creativitate - jocuri care implică etica morală, punctualitatea, respectul și înțelegerea reciprocă - activități de comunicare asertivă și dezvoltare personală - învățarea limbii engleze prin joc - activități sportive care se concentrează pe munca în echipă și fairplay - jocuri prin care copiii exersează toleranța la frustrare, învață să piardă, să respecte regulile jocului și învață că nu e neapărat să câștige)
Bugetul necesar pentru implementarea proiectului 2 600 lei - transport voluntari în comunitate 3 000 lei - transport copii cu autocar/minibus în săptămâna de ateliere și festival de la Muzeul Etnografic 1 800 de lei - accesul la atelierele din Cluj 2 000 lei - consumabile pentru activitățile din comunitate (pensule, culori, hârtie, mingi, baloane, jocuri, puzzle și altele) 700 lei - dulciuri și fructe 2 000 lei - accesul la teatru și film 2 300 lei - masă voluntari Total: 14 400 lei
Obiectul financiar de strângere de fonduri prin Swimathon 7 000 lei. Ne propunem să avem o echipă de minim 5 înotători și 10 voluntari și împreună să mobilizăm 200 de oameni (cunoștințe, prieteni, colegi) care să doneze fiecare câte 15 lei și sponsori care vor dona pe lungime de bazin.
Schimbările pe care le va produce proiectul Prin implicarea directă a copiilor proveniți din medii sociale culturale diferite așteptăm un impact direct asupra copiilor din comunitatea Pata Rât (groapa de gunoi) și asupra familiilor acestora. Implicarea lor în activități sportive (ce presupune contribuția individuală cu propriile valori, crezuri, deprinderi) vor încuraja tinerii să-și schimbe propriile opinii ca ar fi indezirabili sau “inutili” societății, că sunt “condamnați” la condiția lor de marginalizați. Învață reguli de conduita și respect.
Link proiect: http://crc-cluj.org/category/projects/pata-rat-projects/
Contact: Centrul de Resurse pentru Comunitate (CRC), crc.cluj@yahoo.ro, 0723175457, http://crc-cluj.org/