Tabăra Yuppi pentru Adolescenți cu Diabet 2016

Adaugat in April 15, 2016 | Vizualizari: 299
Nevoia/problema careia ii raspunde proiectul: Într-o familie iubitoare copilul este cea mai mare valoare. Dacă copilul suferă de o boală gravă, viaţa obişnuită a familiei se schimbă definitiv. Bucuriile simple zilnice dispar, valorile capătă o altă măsură. Stresul, frica, durerea devin centrul vieţii în familie. În această situaţie dezvoltarea psihică şi fizică a copilului se opreşte, prietenii săi nu sunt pregătiţi să-i ofere înţelegere sau să facă faţă situaţiei. Acceptanţa bolii, depăşirea ei este mult mai uşoară dacă există un mediu vesel, iubitor unde frământările legate de boală sunt discutate, experienţele sunt împărtăşite. Acești copii în viața cotidiană se confruntă cu multe responsabilități și difucultăți care crează traume sufletești. Excluziunea socială care urmează trauma psihologică este inevitabilă. Succesul lor în viață nu se compară cu succesele copiilor sănătoși, astfel percepția lor despre viața proprie este de multe ori negativă, lipsită de speranță, în special datorită faptului că nu pot gestiona consecințele bolii și sentimentele aferente. Prin Tabăra Yuppi dorim să reintroducem în centrul atenţiei relaţiile interpersonale (copiii sunt împreună, se pot lega noi prietenii) şi să întărim încrederea lor în sine, forţa de a merge mai departe şi de a construi o altă viaţă cât mai normală şi completă în noile circumstanţe.
Beneficiarii și grupul-ținta? Beneficiari direcți: 48 adolescenți cu cancer (13-17 ani) de etnie română și maghiară, din toată țara, recrutați prin intermediul medicilor curanți voluntari din județele: Cluj și Mureș; Beneficiari indirecți: aprox. 96 părinți, 10-15 cadre medicale la care pacienții se întorc mai cooperanți și mai stabili. Grupul țintă al proiectului este compus din 48 de copii trataţi cu diabet, cu vârsta cuprinsă între 13 și 17 ani, vorbitori de limba română şi maghiară (aprox. 50-50%)
Ideea proiectului și activitățile care vor fi derulate Taberele Yuppi oferă tinerilor bolnavi cronici posibilitatea redescoperirii și dezvoltării resurselor interioare și redobândirea încrederii în sine prin participarea cu succes la activităţi la care în mod normal nu au acces: echitație, tir cu arcul, cățărat, vâslit, muzică, teatru, fotografie și ateliere de creație, alături de alți copii care se confruntă cu aceeași condiție medicală. Locația pentru desfășurarea taberei este Complexul Turistic Andrei, aflat la marginea satului Șăulia, județul Mureș. Perioada de desfășurare este între 13-20 august 2016 Organizatori și coordonatori: 48 voluntari cu vârsta peste 20 de ani, formați conform metodologiei terapiei prin experiență/recreerii terapeutice, împărțiți în trei grupe: voluntari medicali, voluntari organizatori de activități indoor și outdoor, și voluntari însoțitori. Etapele proiectului: -recrutarea a 48 adolescenți diagnosticați cu diabet, prin medicii curanți voluntari din județele: CJ, MS. -recrutarea, selecția și formarea a 48 de voluntari, dintre care 5 cadre medicale -dezvoltarea celor 8 activități bazate pe metoda terapiei prin experiență -derularea propriu-zisă a taberei -evaluarea taberei Program zilnic: -control medical – asigurat de echipa medicală de voluntari prezenți 24/7 – la nevoie -mese – cinci mese cu regim în funcție de preferințele și condiția medicală a copilului -activități pe timpul zilei – patru activități de câte o oră și 20 de minute alternativ indoor/outdoor pentru fiecare grupă a 8 copii: muzică, teatru, echitație, cățărat în grădina de corzi, tir cu arcul, fotografie, vâslit, atelier de creație -activități comune de seară – spectacole organizate de copii sub îndrumarea voluntarilor: cântat, dansat; programe distractive – jocuri realizate de voluntari pentru copii, o activitate în fiecare seară -activități libere – 3 ore/zi (fotbal, pictură, lectură, etc.) Exemplu – Ziua 1 – Grupa 1: Ora 7:00 – Deșteptarea Ora 7:30 – Control medical Ora 8:00 – Mic Dejun Ora 8:30 – Curățenie în camere Ora 9:00 – Adunare în curte a participanților Ora 9:10 – Activitate outdoor - Tir cu arcul Ora 10:30 – Gustare Ora 11:00 – Fotografie –pe teritoriul taberei Ora 12:20 – Control medical Ora 12:50 – Masa de prânz Ora 13:40 – Odihnă / Timp liber Ora 15:00 – Atelier de creație – spațiu umbrit amenajat pe teritoriul taberei Ora 16:20 – Gustare Ora 16:40 – Activitate outdoor – Echitație Ora 18:00 – Control medical Ora 18:30 – Masa de seară Ora 19:00 – Timp liber Ora 19:30 – Joc Sherlock Holmes Ora 21:00 – Control medical Ora 21:30 - Baie Ora 22:15 – Discuții de seară despre activitățile din ziua care a trecut Ora 23:00 – Stingerea Ora 24-07 – Gardă de noapte Ora 02:00 – Control medical
Bugetul necesar pentru implementarea proiectului Cheltuieli totale: 96.000 RON / 21574.85 € Din care: -cazare 42.400 -mese 42.400 -materiale 4.400 -echipament medical 6.800
Obiectul financiar de strângere de fonduri prin Swimathon 12.000 Lei
Schimbările pe care le va produce proiectul - 48 de adolescenți cu diabet beneficiază de experienţe terapeutice timp de 7 zile în mod gratuit - aprox. 96 de părinţi au 7 zile la dispoziţie pentru recreere, întărirea relaţiei de cuplu şi întărirea relaţiei cu copiii rămași acasă - 48 de voluntari adulți participă la derularea activităţilor din tabără, dintre care 5 cadre medicale - timp de 7 zile se realizează mai mult de 60 de activităţi de terapie prin experienţe, în cadrul a 8 tipuri de activități bazate pe această metodologie (cățărat, tir cu arcul, vâslit, echitație, ateliere de creație, fotografie, muzică și teatru) Schimbări calitative: - îmbunătăţirea imaginii de sine şi a încrederii de sine a 48 de copii cu vârsta cuprinsă între 13-17 ani diagnosticați cu diabet - creștea gradul de integrare și adaptare socială a 48 de tineri cu diabet - îmbunătăţirea calității vieții a 48 de tineri trataţi cu diabet.
Link proiect: http://yuppicamp.ro/tabara-noastra
Contact: Boda Timea, swimathon.yuppi@yahoo.com, 0749040691, http://yuppicamp.ro/